Начало Водещи Нетаняху: Няма примирие, ако не се освободят заложниците

Нетаняху: Няма примирие, ако не се освободят заложниците

158
Нетаняху

Нетаняху
Снимка: БТА

Бенямин Нетаняху – израелският министър-председател потвърди, че освобождаването на заложниците в Газа е приоритет пред всякакви мирни преговори, споделя БТА.

Той ясно посочи, че няма да има примирие, без да бъдат освободени заложниците, заяви от щаба на Централното командване на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Въпреки това, не е ясно дали Нетаняху има предвид незабавното освобождаване на заложниците.

Медиите съобщават за няколко непотвърдени информации за хуманитарно примирие в газата, които включват освобождаването на до 15 заложници от газата. Висш функционер на „Хамас“ потвърди, че в момента се водят „сериозни преговори“ с израелската страна, но също така има опасения, че Израел не реагира на усилията за преговори.

Говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари заяви, че в момента има „хуманитарни паузи“ в битките, но не и спиране на огъня.

Той добави: „Не бива да се лъжем с неистинска информация. Няма да има примирие, борим се с „Хамас“.

На 7-ми октомври „Хамас“ извърши атака в Южен Израел, която доведе до убийството на над 1400 души и поне 239 отвлечени в Газа. В отговор, Израел започна размахнати въздушни удари и сухопътна операция. Броят на палестинците, загинали от началото на войната, е 10 569, според управлявано от „Хамас“ министерство на здравеопазването в Газа, данни, които не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Същевременно се наблюдава голямо увеличение в броя на палестинците, бягащи от ожесточените боеве в Газа.

Десетки хиляди от тях избягаха от зоните на битките в обсадените северни части на Газа след отварянето на временен коридор за евакуация. Оценките сочат, че около 50 000 палестинци вече са използвали коридора за евакуация, като те се присъединяват към 900 000, които са избягали на юг в последните седмици. ООН потвърди, че броят на бягащите от зоните на бойните действия винаги нараства през последните три дни.

Израелските сухопътни операции продължават и вече проникнаха по-дълбоко в град Газа, което е довело до нова вълна от бягство от северните части на Газа. Напомняме, че там живеят над 2,2 милиона души.

За още международни новини посетете debati.bg