Начало Водещи Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея

Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея

44
Бенямин Нетаняху
Израелският прамиер Бенямин Нетаняху/ Снимка: БТА

Иран изстреля десетки ракети по Израел в отговор на убийството на своите съюзници – лидерите на ливанската групировка „Хизбула“ и палестинската „Хамас“, което е втората подобна атака за последните шест месеца, посочва БТА, цитирайки  Франс прес.

„Тази атака ще има последствия. Имаме планове и ще действаме, където и когато решим“, предупреди говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

По данни на Израел са били изстреляни 180 ракети от територията на Иран.

Припомняме, че въоръжените сили на Иран заявиха, че ще атакуват „базите и интересите“ на поддръжниците на Израел в региона, ако те се намесят директно срещу Техеран, и добавиха, че всяко ответно действие от страна на Израел на ракетното нападение ще доведе до „огромни разрушения“ на израелска инфраструктура, предаде Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ракетната атака на Иран срещу Израел се е провалила, и обеща ответни действия.

„Иран направи голяма грешка тази вечер и ще си плати за нея“, каза Нетаняху във видеопослание, след като Иран изстреля снощи 180 ракети срещу Израел, голямата част от които, според израелската армия, са били прихванати от израелския противоракетен щит.

„Иранският режим не разбира нашата решимост да се защитаваме и да търсим сметка на враговете си“, заяви премиерът, цитиран от Франс прес.

„Насралла (не я разбра), очевидно и в Техеран има хора, които не разбират. Те ще разберат“, заплаши Нетаняху и допълни: „Ще се придържаме към принципа си: който ни напада, бива нападнат от нас“.

„Иран не си е взел поука“, написа на свой ред израелският министър на отбраната Йоав Галант в социалната мрежа „Екс“ и също предупреди: „Който атакува Държавата Израел, плаща висока цена“.

Въздушното пространство на Израел вече е отворено, след като повечето от ракетите бяха прехванати от противовъздушната отбрана. Ирак също отвори небето си за полети, но това над Йордания продължава да е закрито.

Ирански представители предупредиха, че във въздушното пространство на Иран съществува зона в близост до конфликт и подчертаха, че авиокомпаниите трябва да имат това предвид. Зоната се намира над западните и южните части на страната, основно в близост до Ирак, Кувейт и Турция. Авиационните власти на Ислямската република заявиха, че са наясно, че това ще засегне въздушния трафик, но компаниите трябва да знаят, че има риск от военни действия.

Иранските въоръжени сили пък отправиха предупреждение, че ще атакуват „бази и интереси“ на поддръжниците на Израел в Близкия изток, ако те решат да се намесят директно в ущърб на Техеран. Според военните, всеки израелски отговор на ракетното нападение ще доведе до сериозни разрушения на израелската инфраструктура.

Още международни новини – четете тук