Начало България Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на...

Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа

34
Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известен в България, каза Иван Капитанов на Фестивала на картофа

Самоков е град с богата традиция и много култура. През 1835 година за първи път самоковец внася първата селскостопанска продукция като картофите и налага това нещо в България. Неслучайно брандът „самоковски картоф“ е най-известният в България и се надявам с труда, вярата и усилията, които влагат земеделските производители, това да продължи. Това каза в приветственото си слово при откриването на Фестивала на самоковския картоф заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов. 

Той съобщи, че тази година има 242-ма земеделски производители, които са се регистрирали като такива и площта, в която се отглеждат картофи, е 1353 хектара. Капитанов посочи, че от министерството ще продължат да помагат на всички производители. Приветствие отправи и кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. 

Същинската част на празника бе състезание, в което се включиха кметовете, кметските наместници и секретарите на всички села от община Самоков. Те бяха разделени на 10 отбора, един от тях бе от общинската администрация. Всички състезатели трябваше да обелят и направят пържени картофи по свой начин. Те имаха задача да се представят и кажат нещо интересно за историята на своето село.

Водещ бе майстор-готвачът Ути Бъчваров, който бе и част от журито заедно с кмета Ангел Джоргов и секретаря на общината Венера Милова. Участниците в надпреварата бяха наградени в трите класации – най-добре обелени картофи, най-добро устно представяне за историята на населеното място и най-добре приготвени картофи. Ути Бъчваров приготви и 50-килограмово кюфте от месо, което присъстващите имаха възможността да опитат. 

За най-добре обелен самоковски компир първото място зае отбор „Боро“. Журито оцени отбор „Искрове“ като най-впечатляващо представяне за историята на населеното място. Първо място за най-вкусни пържени картофи отиде при представителите на отбор „Балканска сила“‘. Всички класирани отбори получиха купи, медали и индивидуални грамоти. 

През целия ден местни земеделски производители бяха изложили реколтата си пред жителите и гостите на града. За настроението на публиката се грижеха изпълнителите от „Виво Монтана“, а вечерта продължи с концерт на Нели Петкова. 

По-рано днес се състоя и детски празник по случай фестивала, съобщиха от общинската администрация. 

През юли т.г. Общинският съвет в Самоков реши да възстанови Фестивала на самоковския картоф