Начало Новини Неприемливо е, че президентът Миланович не беше поканен на срещата на върха...

Неприемливо е, че президентът Миланович не беше поканен на срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник, заяви хърватската опозиция

54
Неприемливо е, че президентът Миланович не беше поканен на срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник, заяви хърватската опозиция

Зоран Миланович е президент на Хърватия и е неприемливо това, че той не беше поканен на срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник, заяви опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), като добави, че това е особено неприемливо, като се има предвид, че сръбският президент Александър Вучич е бил поканен на същата среща, предаде ХИНА.

„Напълно неприемливо е, че лице, което вероятно не е сигурно дори днес дали Дубровник е хърватски град, беше поканено на среща на върха в същия град, а пряко избраният президент на Хърватия не беше поканен на срещата. Това говори за превземане на държавните институции и липса на сътрудничество между тези, които определят външната политика, което със сигурност е срам за Хърватия“, заяви лидерът на СДП Синиша Хайдаш Дончич.

Дубровник днес е домакин на среща на върха на Югоизточна Европа в подкрепа на Украйна.

Съорганизирана от украинския президент Володимир Зеленски и хърватския премиер Андрей Пленкович, това е третата среща на върха в този формат – първата бе организирана през август 2022 г. в Атина, а втората – през февруари 2024 г. в Тирана. Лидерите на 12 страни, включително сръбският президент Александър Вучич, бяха поканени, но не и президентът на сраната домакин, отбелязва агенцията.

Зеленски пристигна в Хърватия в разгара на пореден политически спор между президента Миланович и премиера Пленкович – този път заради самата Украйна, след като държавният глава отказа да даде съгласието си на Министерството на отбраната да изпрати до петима военни, за да обучават украински войници в Германия в рамките на мисия на НАТО, напомня ХИНА.