Начало Новини Неистински банкноти от 100 лева, емисия 2018 г., могат да бъдат лесно...

Неистински банкноти от 100 лева, емисия 2018 г., могат да бъдат лесно разпознати при проверка на защитните елементи, обясняват от БНБ

69
Неистински банкноти от 100 лева, емисия 2018 г., могат да бъдат лесно разпознати при проверка на защитните елементи, обясняват от БНБ

Увеличението на броя регистрирани неистински банкноти от 100 лева в Националния център за анализ (НЦА) на Българската народна банка (БНБ) през второто тримесечие на годината се дължи на един тип неистински банкноти, които са отпечатани двустранно на цветен копирен апарат на целулозна бяла хартия с лошо качество на изображенията. Това съобщават от БНБ по повод публикации относно разпространение на неистински банкноти от 100 лева. 

БТА припомня, че според статистиката на БНБ, публикувана на 15 август на страницата й в интернет, са регистрирани и задържани 230 неистински банкноти с номинал 100 лева през второто тримесечие на тази година.

От БНБ обясняват, че на лявата страна на неистинските банкноти е залепено холограмно фолио, предназначено за друг продукт, на което липсват холограмните ефекти като при истинските банкноти. При този тип неистински банкноти няма имитация на други защитни елементи.

От БНБ отбелязват, че тези банкноти могат да бъдат лесно разпознати при проверка на защитните елементи, публикувани на интернет страницата на Централната банка в раздел „Банкноти“.

При специализирана операция на служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) са установени копирен апарат и съпътстващи материали за производството на този тип неистински банкноти от 100 лв. Образувано е досъдебно производство, информират от БНБ.

От БНБ посочват, че предвид начина им на производство, използваните материали и липса на имитация на повече от една защита, специалистите на банката считат, че този тип неистински банкноти от 100 лева, емисия 2018 г., не представляват заплаха за наличното парично обращение.