Начало България Независимите депутати достигнаха броя на трета сила в парламента. Имат ли равни...

Независимите депутати достигнаха броя на трета сила в парламента. Имат ли равни права с останалите си колеги?

29
парламентарен контрол
Снимка: БТА

Скандалите около парламентарните групи през последните седмици промениха политическата картина.

След разделението на ДПС на две части – лоялни на Доган и на Пеевски, втората по сила политическа формация в парламента стана ПП-ДБ. „Възраждане“ вече са трети, а независимите депутати са четвърти – техният брой вече е 38.

Само един депутат делят независимите от втория по сила народен представител – „Продължаваме промяната – Демократична България“ имат един депутат повече – 39.

Обаче, независимите имат по-ограничени правомощия от останалите колеги.

Според правилника на парламента те не могат да образуват отделна група и не могат да се присъединят към друга. Освен това, те не могат да създадат временни комисии, имат по-малко време за изказвания и при изслушването на министри имат право само на един въпрос.

Предложение за отмяна на ограниченията, наложени на независимите депутати, бе отхвърлено в парламента.

Предложението бе направено от Георги Свиленски от БСП, но не бе прието. Това породи съмнения за нови разделения в левицата около Нинова.

„С какво е повече Георги Свиленски като представител от Рамадан Аталай например?“, попита Свиленски.

Христо Гаджев от ГЕРБ намекна, че в БСП се очаква разцепление, а Калоян Методиев откри различни видове независими депутати.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ сподели мнение, че излъгали хора не трябва да имат същите права като другите депутати.

Парламентът отхвърли и предложението на Георги Свиленски за задължителна квота независими в комисиите.

Съставът на комисиите ще бъде определен според числеността на групите. Комисията за контрол над службите ще бъде съставена на паритетен принцип.