Начало Новини "Невъзможно" е Китайската народна република да стане наша родина, заяви тайванският президент

"Невъзможно" е Китайската народна република да стане наша родина, заяви тайванският президент

34
"Невъзможно" е Китайската народна република да стане наша родина, заяви тайванският президент

„Невъзможно“ е Китайската народна република (КНР) да стане наша родина, защото Тайван има по-дълбоки политически корени, заяви днес тайванският президент Лай Чин-те, цитиран от Ройтерс.

Лай, който встъпи в длъжност през май, е заклеймяван от Китай като „сепаратист“. Той отхвърля претенциите на Китай към суверенитета на острова, като казва, че той е държава, наречена Република Китай, която води началото си от революцията от 1911 г., която сваля от власт императорската династия.

Републиканското правителство бяга в Тайван през 1949 г., след като губи гражданската война с комунистите на Мао Цзедун, които основават Китайската народна република, която продължава да предявява претенции към Тайван като към своя „свещена“ територия.

В изказване на концерт броени дни преди националния празник на Тайван на 10 октомври, Лай посочи, че КНР е отбелязала своята 75-а годишнина на 1 октомври, а само след няколко дни Република Китай ще празнува своята 113-а годишнина.

„Затова, от гледна точка на времевата разлика, е абсолютно невъзможно Китайската народна република да стане „родина“ за народа на Република Китай. Напротив, Република Китай може да бъде родина на народа на КНР, която навърши 75 години“, каза Лай под аплодисментите на публиката.

„Едно от най-важните значения на тези чествания, което трябва да помним е, че сме суверенна и независима държава“, допълни той.

Китайската служба по въпросите на Тайван засега не отговорила на запитванията за коментар по въпроса.

В реч в навечерието на националния празник на страната Китайският президент Си Цзинпин повтори позицията на китайското правителство, че Тайван е част от територията на Китай.

Лай, който на свой ред ще произнесе реч на националния празник на Тайван на 10 октомври, като Ройтерс припомня, че в миналото е разгневявал Пекин с исторически препратки.

Миналия месец Лай каза, че ако претенциите на Китай към Тайван са свързани с териториалната цялост, то тогава Пекин трябва да поиска също територии от Русия, отстъпени от последната китайска императорска династия през XIX век.