Начало Свят На срещата в Швейцария: Западните лидери отхвърлиха идеята за капитулация на Киев

На срещата в Швейцария: Западните лидери отхвърлиха идеята за капитулация на Киев

44
Срещата в Швейцария за мир в Украйна Снимка: Фейсбук Димитър Главчев
Срещата в Швейцария за мир в Украйна
Снимка: Фейсбук Димитър Главчев

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, подчерта необходимостта от устойчиво решение на конфликта между Украйна и Русия, отказвайки капитулацията на Киев. Това стана ясно по време на международната среща за мир, провеждаща се в Швейцария.

Френският лидер изрази своята позиция след изказването на руския президент Владимир Путин, който призова Украйна да обяви своята победа и да се откаже от членството си в НАТО.

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, подчерта необходимостта от справедлив мир, основан на международния правопорядък и зачитане на ценностите на човешкия живот. Той заяви, че спирането на войната трябва да бъде в съответствие с международните норми и интересите на украинския народ.

Американската вицепрезидентка Камала Харис и германският канцлер Олаф Шолц също отхвърлиха идеята за капитулация на Украйна, предупреждавайки за последиците от неконструктивния подход към конфликта. Срещата на върха събра и представители на други страни и институции, които изразиха подкрепа за стабилно и мирно разрешаване на кризата.

На срещата бяха обсъдени и затрудненията, които Украйна изпитва на бойното поле в резултат на липсата на ресурси и подкрепа. Присъствалите изразиха ангажимента си към устойчивото постижение на мир и сигурност в региона.

Сред участниците на срещата беше и служебният премиер на България, Димитър Главчев.