Начало България На прага на изборите: Дрънкането на оръжие отново зазвъня в главите на...

На прага на изборите: Дрънкането на оръжие отново зазвъня в главите на популистите у нас

59
Пореден скандал и протест в НС от депутати от БСП, ИТН и "Възраждане"
Снимка: БТА

С приближаването на предсрочните парламентарни избори, българските популисти отново изпълниха публичността с темата за изпращане на български войски в Украйна, въпреки че това е вече многократно отхвърляно. От ГЕРБ и ДПС също бяха направени заявки, които подсказаха настъпващи избори.

Партията на Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепи правителства с нов мандат, докато ДПС посочи, че ще върне незавършен мандат на президента Румен Радев. Определеното ли ще има трети мандат за правителството, остава неясно.

Тези събития послужиха на популистически настроените партии в парламента, като „Възраждане“ и „БСП за България“, за да повдигнат темата за изпращане на български военни в Украйна, въпреки че това е лъжа, която беше опровергана многократно. Въпреки всичко, въпросите продължават да се задават.

Лъжите „Изпращаме войници в Украйна“ и „Въвличаме страната във война“: Две години по-късно

На парламентарно изслушване БСП зададе въпрос на военния министър Атанас Запрянов дали има планове за изпращане на български военни на фронтовата линия. Министърът ясно посочи, че няма и никога не е обсъждано изпращането на български войски на фронт в Украйна.

Министър Запрянов заяви, че всяко решение за участие на български войски извън страната може да бъде взето само от Народното събрание и че никога не е имало такова предложение на дневен ред.

Освен това, в Министерството на отбраната беше разпространена позиция, че страната участва в тренировъчна мисия на ЕС за помощ на Украйна.

Обучението на първи редове се организира в Германия, Полша и други държави-членки на ЕС. В рамките на мисията ще бъдат обучени и бойни санитари в България – до 60 души годишно.

Социалистите искаха парламентът да гласува решение, с което България да се задължи да не изпраща военни в Украйна. Въпреки това, остава въпросът защо БСП не е представила подобно предложение пред Народното събрание по-рано.

Популистите, въпреки опроверганията, продължават да се възползват от темите си. „Възраждане“ обсъжда възможността за връщане на военната служба и недостига на военни, докато споменава и възможността за наемане на български военни от частни военни компании. В същото време те дискутират и възможността за транспортиране на оръжие за Украйна чрез хуманитарен коридор.

В крайна сметка, социалистите приключиха, че проблемът все пак съществува, независимо от отричанията. Популистите продължават да разпространяват дезинформация, като внасят страх в обществото и се представят като единствените, които могат да го решат. Това е опасно и засега ефективно за тях.

Надеждата истината да надделява в този контекст е постоянно заплашвана от популистическите внушения, които се разпространяват по-бързо от нея.