Начало Любопитно На пищна церемония коронясаха новият крал на Малайзия султан Ибрахим

На пищна церемония коронясаха новият крал на Малайзия султан Ибрахим

59
Султан Ибрахим беше коронясан за крал на Малайзия на пищна церемония
Кралят на Малайзия Султан Ибрахим Искандар и съпругата му – кралица Раджа Зарит Софиах, по време на церемонията по коронацията му. Снимка: АП/БТА

Помпозна церемония отбеляза коронацията на султан Ибрахим Искандар за крал на Малайзия. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат, в рамките на уникалната ротационна монархия в страната, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

Султан Ибрахим, на 65 години, положи клетва на 31 януари. Днешната коронация в националния дворец официализира ролята му като 17-и крал на Малайзия, с церемония, изпълнена с местна култура и пищност.

Деветима етнически малайци, водещи отделни щати, си сменят ролите като крал на Малайзия в ротационна система за петгодишен мандат. Тази уникална монархия започна след независимостта на страната от Великобритания през 1957 година. В Малайзия има 13 щата, но само в девет от тях има кралски семейства, които произлизат от вековни малайски кралства, били независими до британците ги обединиха.

Султан Ибрахим и кралица Раджа Зарит Софиах бяха облечени в черни и златни традиционни церемониални облекла и шапки. Бяха посрещнати с военни салюти преди да седнат на трона. Ръководителите на други кралски семейства – султанът на Бруней и кралят на Бахрейн, присъстваха на церемонията.

На началото мюсюлманската свещена книга, Корана, беше подарена на султана, който я целуна. Монархът получи златен кинжал като символ на властта си. Министър-председателят обяви лоялността на правителството и след това султан Ибрахим беше провъзгласен за новия крал на Малайзия.

Султан Ибрахим е един от най-богатите хора в Малайзия, с колекция от луксозни автомобили и мотоциклети. Той е единственият щатски владетел с малка частна армия, право, предоставено на неговия щат при присъединяването му към Малайзия. Активно се занимава с малайската политика и засяга проблеми като корупцията и расовата дискриминация.

Въпреки че кралят на Малайзия има главно церемониална функция, административната власт е предоставена на премиера и парламента. Той е номинален ръководител на правителството и въоръжените сили и се смята за защитник на исляма и малайската традиция. Всички закони и решения на кабинета му изискват неговото съгласие, както и разпускането на парламента.