Начало Избор на редактора На консултациите при президента Борисов обясни как не може да състави правителство

На консултациите при президента Борисов обясни как не може да състави правителство

19
Бойко Борисов

Днес държавният глава Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Като убедителни победители на парламентарните избори, първи с него се срещнаха представителите на ГЕРБ-СДС.

Веднага направи впечатление, че лидерът на партията Бойко Борисов този път се яви лично на „Дондуков“ 2, за разлика от предишните пъти, когато изпращаше негови представители, предимно от женски пол. Този път с него бяха и верните му остриета Делян Добрев и Томислав Дончев.

Интересно беше изказването на Борисов по време на срещата, с което той индиректно потвърди, че ГЕРБ се намират в изолация и заяви, че партията не е в състояние да състави правителство.

„Ниската избирателна активност притеснява всички, има усещане за пренасищане, за състезание между партиите. Всички партии се държат все едно предстоят избори, а не как да се направи правителство. На практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава и да получават Денков, да получават експерти, не искат ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представлява. Ако нещо може да се случи е с първия мандат, няма как да се случи във втория и в третия. Ще положим още усилия, но вчера чухме ИТН, които казват, че с първия и втория не може. Това предопределя отиването ни на избори. Съжалявам, това е реалността. Как можеше да се получи по-добре – да се мисли за 4-годишно управление, да се направят компромиси и от нас, и от всички останали. Само чувам заклинания и кой колко е велик“, заяви Борисов.

Изненадата за Борисов и ГЕРБ дойде от партията на Слави Трифонов ИТН, за която дълго време се смяташе, че е „патерица“ на ГЕРБ, и която изненадващо отказа ги подкрепи и поиска експертно правителство със свой мандат. Това, преведено на езика на политиката, означава, че ИТН се стремят към по-голяма част от властта, която обаче българските избиратели не са им отредили. Припомняме, че ИТН са шестата партия в настоящото 50-то Народно събрание. Тази ситуация очевидно не прави Бойко Борисов щастлив, особено след като подкрепата на ДПС и санкционирания по закона „Магнитски“ Делян Пеевски, вероятно също му струва изключително скъпо.

Още новини от деня – четете тук