Начало Новини На заседание, започващо днес, парламентът на Северна Македония ще дебатира и гласува...

На заседание, започващо днес, парламентът на Северна Македония ще дебатира и гласува правителството, предложено от Християн Мицкоски

74
Промяната на броя на министерствата ще бъде първият проектозакон, който новият парламент на Северна Македония ще разгледа

Днес започва заседанието на парламента на Република Северна Македония, на което ще се дебатира и гласува правителството, предложено от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Заседанието започва по обед, а дискусията в парламента може да продължи най-много два дни, като гласуването трябва да се случи не по късно от неделя в полунощ, а намеренията са новото правителство да започне работа от понеделник.

Във вторник, 18 юни, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски внесе в парламента програмата и състава на проектокабинета, в който освен от коалицията „Твоята Македония“, водена от ВМРО-ДПМНЕ, партньори ще бъдат и коалицията от албански партии ВЛЕН и движението ЗНАМ. 

За избор на правителство в парламента на Северна Македония са необходими 61 гласа, а коалицията, която има намерение да управлява в следващите четири години страната, разполага с мнозинство от 78 народни представители.

Бъдещото правителство, предложено от Християн Мицкоски има общо 24 членове, включително премиерът, който ще има петима вицепремиери. За първи вицепремиер е предложен председателят на Демократично движение, част от коалицията ВЛЕН, Изет Маджити, който ще бъде и министър на околната среда и екологията. ВЛЕН ще има още един вицепремиер – Арбен Фетай, който ще отговаря за доброто управление. Другите вицепремиери ще бъдат заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, който ще бъде и министър на транспорта, председателят на Социалистическата партия в Северна Македония Люпчо Димовски, който ще бъде и министър, отговарящ за политическата система, и Иван Стоилкович от Демократическата партия на сърбите, който поема ресора за отношенията между общностите в страната.

Другите трима заместник-председатели на ВМРО-ДПМНЕ също са включени в бъдещото правителство – Тимчо Муцунски като министър на външните работи и външната търговия, Владо Мисайловски като министър на отбраната и Гордана Димитриеска-Кочоска като министър на финансите.

Весна Яневска е предложение за министър на образованието и науката, а Саня Божиновска – за ръководител на новосформираното Министерство на енергетиката, рудодобива и минералните ресурси. Трима от предложените от ВМРО-ДПМНЕ министри в техническото правителство на Талат Джафери също са включени в бъдещия кабинет – Панче Тошковски остава на позицията министър на вътрешните работи, Стефан Андоновски е предложен за министър на информационното общество и цифровата трансформация и Цветан Трипуновски – за министър на земеделието. Актьорът Зоран Лютков е предложението за министър на културата и туризма, а бившият хандбалист Борко Ристовски – за новосформираното Министерство на спорта. Бившият директор на общинското дружество за водоснабдяване в Скопие и бивш началник на кабинета на Мицкоски Златко Перински е предложението за министър на местното самоуправление.

От коалиция ВЛЕН освен Меджити и Фетай в правителството ще участват още Арбен Таравари като министър на здравеопазването, Орхан Муртезани – за европейските въпроси, Фатмир Лимани – за социалната политика, демографията и младежта и Бесар Дурмиши – за икономика и труд.

Движението ЗНАМ ще разполага с министри в Министерството на правосъдието – позиция, за която е предложен Игор Филков, и Министерството на държавната администрация, което трябва да бъде ръководено от Горан Минчев.

Шабан Салиу от Демократичните сили на ромите, която е част от коалицията „Твоята Македония“, ще бъде министър без портфейл, отговарящ провеждането на декадата на ромското включване.

Програмата на правителството е четиригодишна, разработена на 61 страници, с шест основни акцента – качествен стандарт на живот, борба против корупцията, върховенство на закона в работата на институциите, функционална институционална система, национални приоритети, права и свободи, а ключовата стратегическа цел по отношение на външната политика, която е поставена в нея, е пълноправно членство на Република Северна Македония в ЕС.