Начало Новини Националът Йордан Минчев бе най-полезен за Шарлероа при равенство със Спортинг в...

Националът Йордан Минчев бе най-полезен за Шарлероа при равенство със Спортинг в квалификациите за Купата на ФИБА Европа

34
Националът Йордан Минчев бе най-полезен за Шарлероа при равенство със Спортинг в квалификациите за Купата на ФИБА Европа

Баскетболният национал Йордан Минчев и неговият белгийски отбор Шарлероа завършиха при равенство с португалския Спортинг Лисабон – 69:69 (18:22, 15:18, 18:18, 18:11) като домакини в Белгия в първия двубой от квалификациите на турнира за Купата на ФИБА Европа.

Общо 14-те клуба в квалификациите са разпределени в седем двойки, а отборите играят два мача на разменено гостуване, за да определят тези, които ще се класират напред. Към седемте крайни победители от двойките ще се присъединят и три „щастливи губещи“, за да бъде оформен окончателният списък от 40 участващи тима в редовния сезон на Купата на ФИБА Европа. Там място вече имат два български отбора – Рилски спортист в група F и Балкан в група J, докато Антверп Джайънтс на Иван Алипиев попаднаха в група С.

Реваншът между Шарлероа и Спортинг ще се състои на 27 септември в Лисабон.

Йордан Минчев направи много добър мач и бе най-полезен за Шарлероа, завършвайки с „дабъл-дабъл“ от 15 точки и 10 борби за 29 минути на терена.

Двата състава изиграха оспорван сблъсък, в който гостите имаха леко превъзходство в голяма част от мача, но баскетболистите на Шарлероа не се отказаха от опитите си за пълен обрат и бяха близо до такъв в края. Равенството остави шансовете и на двата състава за продължаване към основната фаза на турнира напълно реални.

На почивката домакините изоставаха с 33:40, а след третата част резултатът бе 51:58.

Тимът на Шарлероа поведе с 68:67 при оставащи 58 секунди, но Спортинг си върна предимството с кош за 69:68. Последва пропуск на Минчев, който обаче пак овладя топката и бе фаулиран. Българинът отбеляза единия от двата наказателни удара, които изпълни и фиксира равенството – 69:69.