Начало Свят НАТО разработва пътни коридори в случай на война. Един от тях минава...

НАТО разработва пътни коридори в случай на война. Един от тях минава през България

89
НАТО
Снимка: БТА

Според вестник „Дейли Телеграф“, НАТО планира създаването на сухопътни коридори през различни страни, включително и България, които ще бъдат използвани от американските войски и бронирани машини в случай на конфликт с Русия. Тези маршрути се разработват с цел насочване и поддържане на войските в готовност за бързо действие в случай на атака от страна на Москва.

Американските войници ще достигат до фронтовата линия чрез пет пристанища

и ще следват предварително планирани маршрути през различни държави, за да се подпомогнат защитата. Висшите ръководители на НАТО предупреждават, че западните правителства трябва да бъдат готови за конфликт с Русия в следващите две десетилетия.

Лидерите на НАТО договориха подготовка на 300 000 войници на срещата във Вилнюс, Литва, като логистичните маршрути станаха от особен приоритет за алианса. Плановете включват доставка на войски чрез нидерландски пристанища, последвана от превоз на влакове през Германия и Полша.

В случай на руска атака американските войски ще бъдат пренасочени към пристанището в Ротердам,

преди да бъдат изпратени на изток. Планират се добавителни маршрути през различни пристанища, за да се осигури непрекъсната комуникационна линия и за да се предотврати прекъсване от Русия, посочва вестникът.

Генерал-лейтенант Александър Солфранк, началник на логистичното командване Jsec на НАТО, заяви, че Украйна страда от руски ракетни атаки срещу логистичните системи. В случай на атака НАТО разполага с планове за използване на пристанища в Италия, Гърция и Турция за транспортиране на войските през различни маршрути.