Начало Водещи Напрежение сред земеделците: Преговорите с кабинета може да зациклят заради „кухи“ организации

Напрежение сред земеделците: Преговорите с кабинета може да зациклят заради „кухи“ организации

84
Протест на земеделците
Снимка: БТА

Земеделците изразиха недоволството си и подчертаха, че имат напрежение заради създаването на „кухи“ браншови организации, които служат само за решаване на лични проблеми. Това мнение беше представено от Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, пред ДЕБАТИ.БГ.

Той сподели съмненията си, че срещата с правителството, насрочена за днес, може да бъде успешна, особено поради тази причина. Въпреки това той изрази положителни становища за дейността на земеделския министър Кирил Вътев.

Христов обяви, че подкрепя протестите в частта на декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите, но се обади на други протестиращи, които се опитват да се включат в движението с различни искания, които според него са неразумни и се свеждат до лични интереси. Той изтъкна, че тези организации са създадени единствено с цел решаване на лични проблеми, което усложнява ситуацията.

Втори ден протест: И днес земеделците блокират ключови пътища в страната

Той сподели съмненията си, че срещата при правителството днес може да протече гладко, особено поради това. Според него, повечето браншови организации в сектора на земеделието са създадени за решаване на лични проблеми и нямат реални интереси към развитието на сектора.

Той категорично направи изказване за двама от лицата на протестите – Димитър Зоров и Венци Върбанов, като ги обвини за личностни мотиви и неразумни искания, което влошава общата картина на протестите.

Земеделците и парите ни: Протестиращите искат да бръкнат в джоба на данъкоплатците

Три основни теми бяха посочени от Христов, по които земеделците ще търсят разбирателство с правителството – финансови искания, законодателни пакети и изпълнение на зелената сделка. Той подчерта, че усилията за развитие на сектора са важни и не следва да бъдат пренебрегвани от правителството.

Още новини от деня – четете тук