Начало Свят Най-крайнодясното правителство в историята на Нидерландия положи клетва

Най-крайнодясното правителство в историята на Нидерландия положи клетва

39
Правителство на Нидерландия
Снимка: БТА

След повече от седем месеца от победата на радикалния десен популист Герт Вилдерс на парламентарните избори в Нидерландия се появи най-крайнодясното правителство в историята на страната. Новото правителство положи клетва пред крал Вилем-Александър по време на церемонията в двореца близо до Хага.

Коалицията от четири партии е в голяма степен под контрола на Вилдерс, въпреки че самият той не е част от кабинета. Партньорите на Партията на свободата, ръководена от Вилдерс, изискваха от него да не заема официална длъжност в правителството.

Министър-председател на новото правителство е бившият ръководител на тайните служби и агенцията за борба с тероризма Дик Схоф, който не е член на политическа партия. Създадената коалиция е обявена за потенциално нестабилна, тъй като мнозинството от членовете на кабинета нямат опит в управлението.

Единствената партия с опит в управлението на коалиции е Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на Марк Рюте. Освен Партията на свободата, участват и партиите „Нов социален договор“ (НСД) и Фермерско-гражданско движение (ФГД) в правителството.

Споразумението за създаване на новата коалиция въвежда строги мерки по отношение на търсещите убежище, премахва семейното събиране на бежанците и цели да намали броя на чуждестранните студенти в страната. Нидерландия има нов премиер за първи път след 14 години, а премиерът за първи път след Втората световна война не е свързан с политическа партия.