Начало Свят Най-голямата база на НАТО в Европа ще бъде в Румъния, на 150...

Най-голямата база на НАТО в Европа ще бъде в Румъния, на 150 км от Варна

69
Румънската военно-въздушна база „Михаил Когълничану“
Румънската военно-въздушна 57-ма авиобаза „Михаил Когълничану“

Военната база „Михаил Когълничану“ в Румъния се готви да стане най-голямата база на НАТО в Европа. Името на базата идва от най-близкото село, което пък носи името на румънски политик от 19-ти век. Проектът предвижда разширяване на инфраструктурата, град жилища и офиси, училища, детски градини и болница.

Инвестицията в базата е 2,5 милиарда долара, а площта й ще бъде 2,8 хиляди хектара. Базата трябва да бъде завършена до 2040 година и в момента в нея са разположени части от 101-ва въздушнодесантна дивизия на ВВС на САЩ. Разполага със съюзнически изтребители, които подпомагат румънските ВВС в задачите за въздушна полиция.

Стратегическата позиция на румънската авиобаза я прави ключова за НАТО. Разположена е само на 20 км от Черно море, 300 км от Одеса и 400 км от Севастопол в Крим. В близост до нея скоро ще бъде разположена и ескадрила от румънски изтребители F-16 и безпилотни самолети MQ-9 Reaper.

Въпреки инцидентите с руски самолети, ежедневието в базата Михаил Когълничану е спокойно. Американският офицер Скот Делей работи в офиса си, планирайки дейностите за 1840-те американски служители на базата.

Още международни новини – четете тук