Начало България Над 60 българи в Барселона бяха консултирани по пенсионни и трудови въпроси

Над 60 българи в Барселона бяха консултирани по пенсионни и трудови въпроси

29
Над 60 българи в Барселона бяха консултирани по пенсионни и трудови въпроси

Над 60 българи в Барселона бяха консултирани за своите трудови и социални права и процедурите по признаване на трудов и осигурителен стаж, натрупан в различни държави. С тях се срещнаха експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Националния осигурителен институт (НОИ). Това се посочва на сайта на социалното министерство. 

Сънародниците ни в Барселона се интересуваха от това как да сменят настоящ адрес от България в Испания, за да получават пенсия по испанска сметка и как да прехвърлят получаването на обезщетение за безработица в България.  Обсъдени бяха и въпроси, свързани с определянето и изплащането на обезщетения и помощи за безработни, със здравното обслужване и здравните грижи, както и с възстановяване на здравни права в България, посочват от МТСП.

Консултациите бяха организирани от Службата по трудови и социални въпроси на МТСП към Посолството на България в Испания със съдействието на Генералното консулство в Барселона. Подобни събития през тази година бяха организирани и в други европейски градове. 

Над 17 000 са консултациите по въпроси, свързани със социалните, осигурителните и трудовите права на гражданите, които служителите на безплатния телефон 0800 88 001 са провели през първото полугодие на 2024 г., съобщи през юли социалното министерство. Най-често гражданите са консултирани по теми, свързани със социална защита, подпомагане и социална интеграция. Близо две трети от запитванията са били свързани със социалните права, като са дадени 10 902 консултации от страна на служителите на МТСП. Гражданите са се интересували и от сроковете за изплащане на месечните помощи по Закона за семейни помощи за деца и Закона за социално подпомагане.