Начало Новини Наводнения засегнаха над два милиона души в Бангладеш

Наводнения засегнаха над два милиона души в Бангладеш

29
Наводнения засегнаха над два милиона души в Бангладеш

Мусонните дъждове и придошлите води на реките от Индия причиниха мащабни наводнения в североизточната част на Бангладеш, от които са засегнати над 2 милиона души, а ситуацията може да продължи да се влошава, предаде Ройтерс, като се позова на официални лица.

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), съобщи, че попадналите във водния капан, сред които има над 772 000 деца, се нуждаят от спешна помощ.

„Децата са най-уязвими, защото за тях има повишен риск от удавяне, недохранване, смъртоносни болести, предавани по водата, травми от разселването и потенциални злоупотреби в пренаселените приюти“, каза Шелдън Йет, представител на УНИЦЕФ в Бангладеш.

Метеорологичната служба на Бангладеш прогнозира нови проливни валежи през следващите няколко дни, които могат да влошат ситуацията с наводненията и да предизвикат свлачища в хълмистите райони.

Най-малко десетима души, сред които осем мюсюлмани рохинги, са загинали в сряда, след като проливните мусонни дъждове са предизвикали свлачища в бежански лагери в Южен Бангладеш.

Особено тежко е засегнат североизточният регион, където проливните дъждове и придошлите води от Индия причиниха мащабни наводнения. Бангладеш все още се възстановява от циклона, който удари крайбрежния пояс в южната част на страната в края на миналия месец.

На телевизионни кадри се виждат големи наводнения на полета и села и хора, които газят във вода до коленете в град Силхет, след като валежите опасно повишиха нивото на четири реки в региона.

Огромни площи земя са залети, което представлява значителна заплаха за реколтата, ако наводненията се задържат за по-дълъг период от време, казаха служители на земеделското министерство.

Наводненията са нанесли и значителни щети на инфраструктурата, като над 810 държавни училища в района на Силхет са наводнени, а близо 500 се използват като убежища от наводненията, съобщи УНИЦЕФ. Почти 140 общински клиники също са наводнени, което се е отразило неблагоприятно на оказването на основни здравни услуги.

Според анализ на Института на Световната банка от 2015 г. приблизително 3,5 млн. души в Бангладеш са изложени на риск от ежегодни речни наводнения.