Начало България Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

24
Главният мюфтия Мустафа Хаджи
Главният мюфтия Мустафа Хаджи

По време на Курбан Байрам, мюсюлманите се стремят да помогнат на всички хора, независимо от тяхната религия и етнос, каза главният мюфтия на мюсюлманите в България, д-р Мустафа Хаджи, в интервю за БТА. Той подчерта, че Байрам е празник за всички.

Мюсюлманският празник Курбан Байрам се чества през 16-19 юни тази година и продължава четири дни. Тъй като мюсюлманският календар следва лунните цикли, датата на празника се премества с 10 дни напред всяка година. В първия ден се извършва традиционната молитва, наречена “байрам намаз”, в която участват само мъже.

Създателите на празника Ибрахим и Исмаил били изпитани, разказа д-р Мустафа Хаджи. „Ибрахим бил повелен да принесе сина си в жертва, което не било лесно, но той изпълнил Божията воля. Когато Ибрахим решил да извърши жертвоприношението, ножът не режел. Тогава Аллах пратил овен, който бил принесен като жертва.“

Курбанът символизира искреността и самоотвержеността, както и ценността на човешкия живот, посочи главният мюфтия. Празничното богослужение хадж в Мека е един от стълбовете на исляма и включва молитва и опрощение пред Аллах.

Главният мюфтия пожела мир и спиране на войните по време на празника. Традициите включват разделяне на месото на курбана и обиколка на децата, които биват изчерпани с лакомства. Наистина, курбанът е време за мир и разбирателство помежду нас.