Начало България Мощите на св. Никифор Прокажения ще бъдат изложени в Габрово на 11...

Мощите на св. Никифор Прокажения ще бъдат изложени в Габрово на 11 юни

159
св. Никифор Прокажения

На 11 юни мощите на св. Никифор Прокажения ще бъдат изложени за поклонение в храм „Успение на Пресвета Богородица“ съобщават от Великотърновската Света митрополия.

Пред иконата на св. Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. Свети Никифор е известен със своята помощ на страдащите от различни заболявания и проблеми. Идването на мощите на светеца ще бъде съпътствано от представяне на книгата за неговия живот и чудеса „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец, допълват от Светата митрополия.

Първоначално иконата ще бъде показана в Габрово, след което ще бъде изложена и в други градове в епархията.

Свети Никифор е родом от 1890 г. на остров Крит.

През тийнейджърските си години той страда от проказа и бяга от родния си остров, за да не бъде изолиран на остров Спиналонга. Вместо това отива на остров Хиос където се запознава със светеца отец Антим и поема пътя на монашеството. През целия си живот Никифор се отличава с молитва, аскетизъм и търпение. Свят Никифор е извънреден помощник и много хора са получили помощ чрез молитвите му.

Неговите чудеса се разпростират, но до неотдавна много хора и в родината му не са го познавали. Той е наричан бързия помощник и изпълнява желанията на хората мигновено.

Вижте още новини тук