Начало Водещи Москва обвини Киев за свалянето на самолет с военнопленници

Москва обвини Киев за свалянето на самолет с военнопленници

99
Самолет

Руското външно министерство и министерство на отбраната обвиниха Киев за свалянето на руски самолет Ил-76, който пренасял украински военнопленници. Това беше съобщено от Ройтерс и ТАСС.

Според външното министерство този акт е „израз на безумно варварство, което показва пълно пренебрежение към човешкия живот“. Те заявиха, че случилото се подкопава възможността за бъдещи споразумения.

Министерството на отбраната в Москва допълни, че техният радар откри изстрелването на две украински ракети.

Руският дипломат Родион Мирошник, който изразява руското външно министерство по въпросите на престъпленията на киевския режим, заяви, че този инцидент повдига съмнения относно бъдещите споразумения и гаранции, дадени от Киев.

Според губернатора на руската Белгородска област, където се разби самолетът, няма оцелели сред 74-те пътници на борда.

Ил-76 падна в близост до населено място в Корочански район и е изпратена комисия, която ще установи причините за катастрофата.

Самолетът пренасял 65 украински военни, които трябваше да бъдат разменени, както и трима придружители и 6 членове на екипажа.

Според местни жители, пилотите на самолета са се опитали да го отведат далеч от населените места в района, докато двигателят е горял. Също така се е чул много силен трясък, преди самолетът да започне да пада.

Още новини от деня – четете тук