Начало Свят Мишел Барние – преговарящият на ЕС за Брекзит, който е натоварен със...

Мишел Барние – преговарящият на ЕС за Брекзит, който е натоварен със задачата да извади Франция от политическата бъркотия

44
Мишел Барние

Мишел Барние, на 73 години, е назначен от френския президент Еманюел Макрон за нов премиер. Барние е известен като бивш депутат, евродепутат и еврокомисар, който ръководи преговорите за Брекзит между Лондон и Брюксел. Той ще се опита да управлява правителство на малцинството, като се стреми да избегне риск от вот на недоверие.

Барние е характеризиран като добър преговарящ с много дипломатически умения. Той е популярен в Брюксел и беше смятан за един от възможните приемници на председателя на Европейската комисия. Самият Барние е член на френската партия „Републиканците“ и е с широк политически опит.

Роден на 9 януари 1951 г. в Ла Тронш, Барние е завършил Висшето училище за търговия в Париж. През годините той е заемал различни министерски постове и е бил европейски комисар за много области, включително регионални политики и вътрешен пазар.

През 2016 г. той беше назначен за главен преговарящ от страна на ЕС в разговорите с Лондон за Брекзит. Договори нови регулации за финансовите пазари и е познат с репутацията си на прагматик.

Номинирането на Барние за премиер не е безконтекстово. Различни партии и политици изразиха различни мнения по отношение на него. Въпреки това, с неговите дипломатически умения и опит, той ще се опита да сплоти подкрепата за правителството си от различни политически лагери.

С оглед на социално-политическите напрежения в страната и разделеността в парламента, Барние ще се изправи пред предизвикателства, за които трябва да използва цялото си лидерско и дипломатическо умение.

В крайна сметка, като „стар вълк на френската политика“, както го описват, Барние ще трябва да намери баланс между различните политически интереси и да се стреми към ефективно управление на страната при сложната политическа обстановка в нея.