Начало България Мицкоски: Няма да има Коридор 8, ж.п. линията към България завършва в...

Мицкоски: Няма да има Коридор 8, ж.п. линията към България завършва в задънена улица

44
Християн Мицкоски
Снимка: БТА

Премиера на Северна Македония г-н Християн Мицкоски коментира, че планът на държавата за използване на средствата от плана на ЕС за Западните Балкани е представен преди две седмици и се надява на одобрение от Европейската комисия, като изтъква заради проблемите с ж.п. линията към България.

Той посочва, че някои от проектите, започнати от предишното правителство, не могат да бъдат реализирани, като примерен случай споменава ж.п. линията към Коридор 8, която завършва в тъмна улица, без ясна перспектива за свързване с Черно море, подчертавайки санкции от 750 милиона евро.

Мицкоски подчертава необходимостта от модернизация на ж.п. линията от Коридор 10, за да се увеличи скоростта на влаковете, плановете за намаляване на бюджета на Македонските железници – Инфраструктура и закупуване на нови локомотиви, за да се подобри транспортната инфраструктура.

В допълнение, министърът по транспорта на Северна Македония, Александър Николоски, определя ж.п. Коридор 10 като приоритетен и заявява готовност да пренасочи средства от проекта за Коридор 8 към него.

Транспортната ос Изток-Запад (Коридор 8) е от решаващо значение за региона, свързвайки пристанищата в Италия с тези в България през Северна Македония. Проектът има за цел да подобри транспортната свързаност в региона.

Северна Македония излага част от ж.п. линията от Коридор 8 за модернизация с финансиране от ЕС и два заема от ЕБВР и ЕИБ. Проектът има за цел да увеличи транспортната инфраструктура в страната и да улесни свързването със съседните страни.

Изграждането на железопътната част на Коридор 8 на територията на Северна Македония започна още през 2022 г., като се предвиждат значителни подобрения и разширения на транспортната мрежа в страната.