Начало Свят Мицкоски към Радев и Борисов: Няма да коленичим пред България

Мицкоски към Радев и Борисов: Няма да коленичим пред България

59
Християн Мицкоски
Християн Мицкоски/ Снимка: БТА

Премиерът на Македония Християн Мицкоски отбеляза, че страната му няма да се преклони пред България.

Водачът на ВМРО-ДПМНЕ коментира изявленията днес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

„За съжаление, подобни съобщения идват от източната ни съседка. Мисля, че такива съобщения са анахронични и че в съвременна Европа, през 21 век, все още има политици като Радев. Съм готов да проведа разговори и с двамата.“

Желая успех на Борисов в съставянето на правителство, тъй като ние сме от Европейската Народна Партия. Все пак, източната ни съседка трябва да разбере, че времето на политиците, които се клекнаха и подписаха всичко, което беше поставено пред тях, вече отмина. Сега има нужда от политици, които работят постоянно и които не се стават да подписват всичко. Ние сме за построяване на връзки и мостове със съседите си и за взаимно уважение. Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме уважение“, сподели Мицкоски, цитиран от БНР.

Политиката на новото правителство в Северна Македония е да създава връзки със съседите си, защото добрите отношения са двупосочна улица, каза новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски. Той добави, че неговото правителство е готово да се консултира със съседите си с документи и факти и да обсъжда бъдещето.

В отговор на въпрос от журналист относно коментарите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че международните договори трябва да се спазват, и на позицията на българския президент Румен Радев, че „новото правителство в Република Северна Македония ясно показва, че най-голямата тревога на политическата класа в тази страна е да признае самите думи „българин“ и „българско“ там, Мицкоски изрази съжаление за изявленията, „които идват от източната ни съседка“ на Северна Македония.

„Считам, че подобен тип анахронични коментари са част от Средновековието, но за съжаление дори в съвременна Европа, през 21-ви век, все още има тези типове политици като втория, когото споменахте (Румен Радев). Трябва да проведем диалог както и с единия, така и с другия. Пожелавам на Борисов успех в съставянето на правителство, тъй като ние сме от Европейската Народна Партия и е логично и нашият източен съсед да има правителство, което е от същото политическо семейство. Все пак, източната ни съседка трябва да разбере, че времето на политиците, които се клекнаха и подписваха всичко, което беше поставено пред тях, вече отмина. Сега има нужда от политици, които работят за бъдещето на гражданите и държавата им и които не целят да поклонят гръбнака си, не искат да подписват всичко, което им се слага на масата, а искат да разговарят с аргументи и факти“, коментира Мицкоски.

Той поясни, че смята, че договорите трябва да се изпълняват от и двете страни и подчерта необходимостта от съседските държави да развият приятелски отношения и връзки, тъй като „съседите са реалност и не можем да отричаме това“. Въпреки това, по думите му, е от съществено значение да има взаимно уважение.

„Не е съседство, ако едната страна се унижава, а другата се радва. Това не е истинско съседство. Това е позор за едната страна, като другата явно не постига своите цели. Мицкоски лицемерно ли потвърждава ли още, че в Северна Македония има българско малцинство или граждани, които се определят като част от българската общност в Северна Македония. Да, като държава, още от началото на 40-те години на миналия век ние признаваме малцинства, сред които и българското малцинство. Ние не оспорваме правото на нашите съграждани, които се чувстват като българи, да се самоопределят като такива. Това е факт. Въпреки това, нека погледнем какво се е случвало в историята с нашия източен съсед. Ако проследите събитията в началото на 40-те години на миналия век и резултатите от преброяванията, които са провеждани в този период и в 50-те години, ще видите, че стотици хиляди граждани на източния ни съсед се самоопределяха като македонци. През покъснелия минал век, десетки учители от Македония в Западна България, в Пиринска Македония, учеха македонците на македонски език, за македонската история, култура, и традиции. Бяха организирани театрални представления и други активности. За съжаление, в последствие, българските власти поради своята политика не са защитавали правата на македонците, което води до фрустрация и постепенна асимилация на македонците в западната част на България. Дори и в 21-ви век, това продължава. Днес имаме безспорен факт, потвърден от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, че в България съществува македонско малцинство. Има 14 съдебни представи на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, които показват, че в България има македонско малцинство, чието право – да организира се в неправителствена организация – е невъзможно заради политици като Радев. Аз призовавам за добре съседски отношения и заедностно решение на проблема, тъй като като добри съседи трябва да имаме диалог на база на факти и аргументи. Нека да не правим това политически, да го свеждаме до ниски страсти. Този народ е дал много за европейското бъдеще и очакваме Европа да му отвърне в кинто“, добави Мицкоски.

Той не отговори на въпрос за комуникация с Брюксел относно отлагането на промените в конституцията или за изменения в преговорната рамка, но отново подчерта готовността си да построи връзки със своите съседи и да обсъди с аргументи и факти както в Брюксел, така и в София. В случай на неуспех, обаче, той заяви, че ще насочи усилията си към решаване на „вътрешните задачи на страната“, тъй като „народът очаква това“.

„Маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-голямата тревога на политическата класа в тази страна е да признае самите думи „българин“ и „българско“ в РСМ“, заяви по-рано днес президентът Румен Радев пред журналисти.

Още новини от деня – четете тук