Начало Свят „Мисията за мир“ на Орбан продължава: Срещнал се е с Доналд Тръмп

„Мисията за мир“ на Орбан продължава: Срещнал се е с Доналд Тръмп

54
Виктор Орбан и Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Лидерът на Унгария Виктор Орбан се срещна с бившия американски президент Доналд Тръмп, който се стреми към повторно избиране. Двамата разговаряха за „възможностите за мир“ в Украйна, според изявление на представител на Орбан, цитирано от БТА по информация на Ройтерс.

Срещата се състоя в имението на Тръмп „Мар-а-Лаго“ във Флорида. Според говорителя на Орбан, това било следващата спирка от „мисията за мир“ на унгарския лидер.

Орбан, който е националист и дългогодишен поддръжник на Тръмп, направи неочаквани посещения в Киев, Москва и Пекин през последните две седмици в рамките на самопровъзгласена „мисия за мир“, което разгневи съюзниците от НАТО.

Лидерите на ЕС обсъждат мерки към Орбан заради „волната му дипломация“ и спорното му посещение в Москва

Срещата му в Москва с руския президент Владимир Путин предизвика неодобрение сред някои други членове на НАТО, които посочиха, че пътуването облагородява Путин, докато Западът се опитва да го изолира заради участието му в конфликта в Украйна.

Преди посещението си в Москва, Орбан отиде в Киев, но не сподели с украинския президент Володимир Зеленски за своята мисия в Русия.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан коментира, че Украйна би трябвало да бъде загрижена за всяко усилие за постигане на мирно споразумение без участието на Киев.

Още международни новини – четете тук