Начало Водещи Министър Шалапатова: С 50% се увеличава помощта при раждане, вдигаме и детските...

Министър Шалапатова: С 50% се увеличава помощта при раждане, вдигаме и детските надбавки

201
Иванка Шалапатова
Иванка Шалапатова Снимка:БТА

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова обяви, че бюджетът в социалната система ще се увеличи с 400 млн. лева за 2024 година, както беше представено от финансовия министър Асен Василев. Тя подчерта, че бюджетът ще бъде обсъждан с народните представители и социалните партньори, като описа увеличението като историческо събитие.

Иванка Шалапатова коментира, че бюджетът е със строги изисквания и цели да подобри качеството на живот на гражданите. Тя сподели, че някои форми на социално подпомагане са увеличени, като посочи увеличаването на месечната финансова помощ за семейства, които отглеждат дете с увреждане, както и зараждане и детска надбавка.

Освен парично подпомагане, министърът насочва внимание и към предоставянето на разнообразни социални услуги, които да подпомогнат гражданите. Тя призова за целенасочено и таргетирано подпомагане, като изрази вяра, че новият бюджет на социалната система ще бъде отговорен и целенасочен.

Според изявлението на финансовия министър, предвидено е увеличение на минималната заплата и пенсиите. Проектобюджетът ще бъде представен в парламента на 22 ноември и преди това ще бъде обсъден с Националния съвет за тристранно сътрудничество и политическите партии.

Още икономически новини – четете тук