Начало Новини Министърът на земеделието на Северна Македония обвини местната власт в Струмица за...

Министърът на земеделието на Северна Македония обвини местната власт в Струмица за проблемите с питейната вода в града

54
Министърът на земеделието на Северна Македония обвини местната власт в Струмица за проблемите с питейната вода в града

Правителството на Република Северна Македония иска да помогне на гражданите на Струмица, които повече от седмица са без питейна вода, въпреки, че това е ангажимент на местната власт и вчера е била проведена координационна среща на представителите на осемте района за планиране в страната, които да помогнат с цистерни с питейна вода, докато проблемът се реши, каза на пресконференция по повод първите 100 дни на правителството в страната министърът на земеделието, годите и водите Цветан Трипуновски.

„Ние сме на разположение, ако е необходимо да инвестираме в определени системи за подобряване на качеството на водата в самата пречиствателна станция в Струмица, защото виждаме, че през последните години някой е проспал мандата и не е инвестирал в оборудването там, което според докладите (оборудването) е много старо“, заяви Трипуновски. 

Според него твърденията на кмета на Струмица Костадин Костадинов, че един от проблемите на замърсената с манган вода, която не може да бъде филтрирана така, че да отговаря на стандартните за питейна, е, че язовир Турия, който снабдява града с вода, е пълен едва на една четвърт от максималния си воден капацитет. 

„Според закона отговорността за питейната вода е на общината и нивото на водата в язовира не е причина днес да се оправдаваме, че годината е суха. Законово задължение на общината е да осигурява чиста и годна за пиене вода”, заяви Трипуновски.

Потърсен за коментар от сайта „360 градуса”, кметът на Струмица, издигнат от опозиционния СДСМ, Костадин Костадинов казва, че ако оставката му ще доведе до чиста питейна вода в града, ще я подаде веднага.

„Смятам, че няма кмет, който иска да тероризира гражданите“, казва Костадинов, според когото решението на проблема ще дойде, ако завали дъжд, който да повиши нивото на язовира, от който Струмица се снабдява с вода.