Начало България Министерството на електронното управление повиши доверието към машинното гласуване с процеса по...

Министерството на електронното управление повиши доверието към машинното гласуване с процеса по удостоверяване, каза Валентин Мундров

24
Министерството на електронното управление повиши доверието към машинното гласуване с процеса по удостоверяване, каза Валентин Мундров

Министерството на електронното управление успя да повиши доверието към машинното гласуване с процеса по удостоверяване на машините за гласуване. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. Той участва в среща, организирана от предизента Румен Радев, с представители на отговорните институции за подготовката предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Удостоверяването се излъчваше в реално време и всеки гражданин можеше да види и чуе по какъв начин се прави. За втори път партиите участват в процеса по удостоверяване. За да повишим доверието, разширихме методиката и този път проверяваме т.нар. параметризиращ софтуер. Това е софтуер, който конфигурира всяка машина в зависимост от това в коя секция е, обясни Мундров. Убеден съм, че с Централната избирателна комисия ще приключим удостоверяването и довереното изграждане на 11 октомври, каза служебният министър и добави, че ще бъдат поканени медии.

Надявам се всички дейности, които правим, да повишават доверието в машинното гласуване и все повече граждани да успеят да гласуват по този начин и да са убедени, че техният глас е отчетен правилно, каза още Мундров.

Министерството на електронното управление има основно две задачи – удостоверяването на машините за гласуване и видеонаблюдението, и видеозаснемането след края на изборния ден, отбеляза служебният министър.

В срещата участват и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и заместник-председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Георги Георгиев.