Начало Водещи Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат разгледани в...

Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси

150
Асен Василев
Асен Василев/ Източник: БТА

Днес на извънредно заседание Министерският съвет одобри пакета от данъчни закони, които ще бъдат изпратени към парламента още този четвъртък, за разглеждане в Комисията по бюджет и финанси, съобщи финансовият министър Асен Василев на брифинг пред журналисти.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че решението за задължителния ДДС от 9% за ресторантьорите ще бъде взето от Народното събрание.

„Получихме предложения за заплащането на заплатите за 3, 4 и 5-звездни хотели и ресторанти само по банков път и въвеждането на минимални заплати за всички длъжности. Ако това бъде прието, 9% ДДС може да се запази, тъй като това ще гарантира приходи за бюджета. В случай, че не се приеме, ние настояваме за 20% ДДС. Изборът е на парламента“, сподели Василев.

За да се осигури прозрачност в бизнеса и да се запази по-ниската ставка, ресторантьорите ще трябва да имат постоянни ПОС-терминали в заведенията, с изключение на най-малките. Идеята е всички заплати в сектора да се плащат по банков път, а минималният доход на персонала да бъде 1000 лв. – повишен от минималната заплата за следващата година от 933 лв.

Също така, финансовият министър обясни, че ще има и други промени в сектора на заведенията.

„Всички заведения с годишни приходи под 100 000 лв. ще плащат патентен данък. Приходите от данък върху печалбата на тези заведения ще бъдат прехвърлени към общините, които вече контролират броя на масите и други параметри. Така общините ще получат допълнителен приход“, поясни Василев.

Той добави, че нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното ще остане до средата на следващата година, както беше първоначално решено.

След като пакетът от данъчни закони бъде приет от Министерския съвет, той ще бъде изпратен към парламента за разглеждане в Комисията по бюджет и финанси в четвъртък, посочи Василев.

Той поясни също, че след като данъчните закони бъдат приети, бюджетът ще бъде напълно окончателен и Народното събрание ще може да приеме бюджета преди края на годината.

Василев отбеляза, че пакетът от закони беше обществено обсъждан и получи предложения от различни професионални организации.

„Те бяха на обществено обсъждане един месец, като получихме предложения от синдикални и професионални организации. Мисля, че имаме добре балансирани предложения, но разбира се, окончателното решение е от събранието“, коментира Василев.

Финансовият министър разкри също, че има няколко предложения, които различават от решенията, взети от Тристранката, и те са свързани с исканията на Националното сдружение на общините.

Относно патентния данък за гъбарите и трюфелните събирачи, които организираха протести, Василев посочи, че е постигнат компромис, който удовлетворява отсрещните искания и гарантира развитие в сектора.

Тъй като премиерът Николай Денков и вицепрезидентът Мария Габриел са в Израел, където ще се срещн