Начало Новини МИНА: Инфлацията в Черна гора през септември е един процент на годишна...

МИНА: Инфлацията в Черна гора през септември е един процент на годишна база

29
МИНА: Цените на промишлените стоки в Черна гора се повишават

Цените на стоките и услугите за лично потребление в Черна гора, измерени чрез индекса на потребителските цени, през септември спрямо същия период на миналата година са нараснали средно с над един процент, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на данните на статистическата служба Монстат.

Потребителските цени през септември спрямо август са средно с 0.4 на сто по-ниски.

„Най-голямо влияние върху отрицателната месечна инфлация оказва спадът на цените в групите мляко, сирене и яйца, горива и смазочни масла за автомобили, плодове и услуги за настаняване“, се посочва в съобщението на Монстат.

Потребителските цени в Черна гора в периода януари – септември спрямо същия период на миналата година са по-високи средно с 3,9 на сто.

През септември спрямо август се отчита ръст в групите облекло и обувки с 3,9 на сто, други стоки и услуги с 1 на сто, образование с 0,9 на сто, жилища, вода, електричество, газ и други горива с0,8 на сто, съобщения с 0,6 на сто и отдих и култура с 0,3 на сто.

Спад в цените е регистриран в групите транспорт – 1,8 на сто, храни и безалкохолни напитки – 1,7 на сто, ресторанти и хотели – 1,3 на сто, мебели, домакински уреди и текуща поддръжка на апартамента – 0,8 на сто и алкохолни напитки и тютюневи изделия – 0,1 на сто.

Цените на останалите стоки и услуги в Черна гора не са се променили съществено, отбелязва Монстат.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)