Начало Свят Мигновена реакция от Израел срещу страните, които ще признаят независима Палестина

Мигновена реакция от Израел срещу страните, които ще признаят независима Палестина

49
Израелският външен министър Израел Кац
Израелският външен министър Израел Кац/ Снимка: БТА

Израел реши да свика за консултации посланиците си в Норвегия и Ирландия, след като двете европейски държави обявиха, че ще признаят държавата Палестина, съобщи израелският външен министър Израел Кац, цитиран от БТА.

„Реших незабавно да свикам на консултации израелските посланици от Ирландия и Норвегия след решенията на тези страни да признаят палестинска държава“, заяви Кац.

„Прехвърлям ясно послание към Ирландия и Норвегия: Израел няма да мълчи пред този акт, който подкопава неговия суверенитет и заплашва сигурността му“, добави той в мрежата „Екс“.

Малко преди изявлението на Кац, норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре обяви, че страната му официално ще признае държавата Палестина на 28 май. Ирландският министър-председател Саймън Харис също заяви, че страната му ще признае палестинска държава.

Испанският премиер Педро Санчес също потвърди, че страната му ще признае държавата Палестина.

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че официално ще признаят Палестина

Испания, Ирландия и Норвегия ще официално признаят Палестина на 28 май, по информация на ДПА.

Преди това израелското външно министерство публикува видео, отправено към Ирландия в мрежата X, в което се предупреждава, че „признаването на палестинска държава може да ви превърне в пионка на Иран и Хамас, предизвиквайки екстремизъм и нестабилност.“

Израел смята, че признаването на Палестина ще бъде „награда за тероризма“, която ще подкопае възможностите за решаване на конфликта в Газа чрез преговори.

За още новини посетете тук