Начало Водещи Мигновена реакция от Израел срещу страните, които ще признаят независима Палестина

Мигновена реакция от Израел срещу страните, които ще признаят независима Палестина

59
Израелският външен министър Израел Кац
Израелският външен министър Израел Кац/ Снимка: БТА

Израел извика за консултации посланиците си в Норвегия и Ирландия, след като двете европейски стани обявиха днес, че ще признаят държавата Палестина, съобщи израелският външен министър Израел Кац, предаде БТА.

„Наредих незабавно отзоваване за консултации на израелските посланици от Ирландия и Норвегия в светлината на решенията на тези страни да признаят палестинска държава“, каза Кац.

„Изпращам ясно и недвусмислено послание към Ирландия и Норвегия: Израел няма да остане безмълвен пред това подкопаване на неговия суверенитет и застрашаване на сигурността му“, написа той в социалната мрежа „Екс“.

Малко преди изявлението на Кац, норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре каза, че страната му официално ще признае държавата Палестина на 28 май. Ирландският министър-председател Саймън Харис също заяви, че страната му ще признае съществуването на палестинска държава.

И испанският премиер Педро Санчес каза, че страната му ще признае държавата Палестина.

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че официално ще признаят Палестина

Испания, Ирландия и Норвегия ще направят официално това на 28 май, отбелязва ДПА.

По-рано израелското външно министерство публикува видеопослание, адресирано до Ирландия, в социалната мрежа X. В него е отправено предупреждение към Дъблин: „признаването на палестинска държава рискува да ви превърне в пионка в ръцете на Иран и Хамас. Този ход само ще подхрани екстремизма и нестабилността.“

Израел смята, че плановете за признаване на Палестина представляват „награда за тероризма“, която ще намали шансовете за разрешаване на войната в Газа чрез преговори.

Още новини от деня – четете тук