Начало Новини Мениджърът на Шотландия Стив Кларк се надява, че уроците от Европейското първенство...

Мениджърът на Шотландия Стив Кларк се надява, че уроците от Европейското първенство вече са научени от футболистите

34
Мениджърът на Шотландия Стив Кларк се надява, че уроците от Европейското първенство вече са научени от футболистите

Мениджърът на Шотландия Стив Кларк се надява, че уроците, които тимът му е получил до момента на Европейското първенство, са научени. Отборът на Кларк е с една точка преди утрешната последна за тях среща от група А срещу Унгария, която ще се играе в Щутгарт.

Шотландците са с 1 точка, но пък Унгария няма никакъв актив. Ако победят утре, шотландците почти сигурно ще продължат в следващия етап за първи път изобщо. Кларк и футболистите му са в същата ситуация, в каквато бяха на Евро 2020. След поражение от Чехия и равенство с Англия, те се нуждаеха от победа над Хърватия, но паднаха с 1:2 на „Хемпдън Парк“ и приказката за тях приключи. Но треньорът вярва, че сега е различно.

„Чувстваме се добре, защото и преди началото на първенството имахме идеята, че може да се наложи от последния мач да се реши каква е съдбата ни. Бяхме в същата позиция и на предишния турнир, но се надявам, че вече имаме опит и мъдрост. Имахме достатъчно добро възстановяване, имаше и почивка. Футболистите отиват към утрешния мач с доста повече опит от преди“, оптимист е Стив Кларк.

И разказва какво са работили днес. „Тази сутрин направихме наистина добра тренировка и се надявам, че утре – когато преминал бялата странична линия и излязат на терена, трябва да вложат опита си. Когато се класираш редовно за големи турнири, тогава ти е ясно какво трябва да правиш. Надявам се, че утре ще вземем десерта от масата, най-доброто ястие – класирането напред. Ако дадем максимума от себе си, имаме шанс да продължим“, допълва треньорът.

Той е наясно, че публиката ги подкрепя, утре също се очаква огромна Тартанова армия, която да даде гласовете, енергията и запаса от песни за успеха. Самият той – бивш защитник на Сейнт Мирън и Челси, а също така и шотландски национал, има опит от голям турнир. Той играе за страната през 1998-а година на Световното първенство във Франция.

„Тогава все още играех. А сега целият този турнир носи усещането за възможност, която е пред страната. За Шотландия това е първо първенство извън Великобритания, на което участваме. Можете да видите колко много се забавляват привържениците тук. Сигурен съм, че петте милиона у дома също са погълнати от Евро 2024. И не става дума само за този мач, а за всички мачове“, оценява подкрепата Стив Кларк.

„Унгария загуби първите си два мача, но шотландският наставник не обръща внимание на това. Отборът им е добър, треньорът им е добър. Ако погледнете техните резултати, ще се убедите, че нещата са наистина сериозни при тях. Аз очаквам труден мач за нас, но вероятно и те очакват труден двубой за тях. Мисля, че сме подобни отбори, със сходни системи. Е, дано нашата е малко по-добра от тяхната“.

Интересна история на пресконференцията разказа халфът на британците Джон Макгин. Той призна, че в семейството му има сериозна унгарска връзка и хората там са разделени откъм лоялност. Макгин каза, че чичо му Джо е женен за унгарка и живее в Шопрон. И двамата му племенници Марк и Тамаш са с различни пристрастия.

„Единият от моите племенници иска Шотландия да победи, а другият – Унгария“, започна Макгин със смях. Така че са малко в ситуация, че няма губещи в семейството. Но ние ще се постараем малкият Тамаш да е тъжен утре вечер.

„Определено е странна ситуация, защото до момента винаги са ми били големи фенове. Още по-странно е, че ходят на училище в Унгария и носят моята фамилия, а някои от техните съученици не вярват кой им е чичо“, продължава да се забавлява халфът на Астън Вила.