Начало Новини Мексиканците гласуват на избори, на които вероятно ще изберат първата си жена...

Мексиканците гласуват на избори, на които вероятно ще изберат първата си жена президент

99
Мексиканците гласуват на избори, на които вероятно ще изберат първата си жена президент

Мексиканците гласуват днес на избори, на които кандидатката на управляващата лява партия МОРЕНА, Клаудия Шейнбаум, която има голяма преднина в анкетите, се очаква да бъде избрана за първата жена президент на страната, предаде Ройтерс.

Политическият ментор на Шейнбаум, сегашният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, се опита да превърне изборите в референдум за одобрение на своята политика, чийто продължител обеща на стане кандидатката на левицата.

„Вече спечелихме кампанията, спечелихме дебатите и сега трябва да спечелим изборите, за да консолидираме приемствеността на националния ни проект“, каза 61-годишната Шейнбаум, климатолог и бивш кмет на столицата Мексико. Тя има българско потекло.

Днешните избори са най-големите в мексиканската история, на които ще бъдат избрани близо 20 000 служители. Предизборната кампания обаче беше белязана от рекордно насилие, като общо 37 кандидати бяха убити, което породи безпокойство за заплахата от наркокартелите за мексиканската демокрация.

Анкетите дават преднина от около 20 процента на Шейнбаум пред основната ѝ съперничка Сошитъл Галвес, която е бизнесдама, издигната от трипартийна десноцентристка коалиция.

Първите избирателни секции отвориха в югоизточния регион Канкун в 8:00 ч. (16:00 ч. българско време), където избирателите вече се редяха на опашка, за да гласуват, отбеляза журналист от АФП.

В 9:00 ч. (17:00 ч. българско време) бяха отворени избирателните секции в централния регион, включително в столицата Мексико, където управляващата левица се бори да запази кметския пост на местните избори. 

Междувременно кандидат на местни избори в западната част на Мексико е бил убит няколко часа преди отварянето на избирателните секции, съобщи днес прокуратурата.

Трийсет и пет годишният Исраел Делгадо, кандидат за местна длъжност в щата Мичоакан, е бил смъртоносно прострелян снощи близо до дома си, се казва в изявление на местната прокуратура.