Начало Водещи Медии идентифицираха заподозрения за атентат срещу Тръмп. Кой е той?

Медии идентифицираха заподозрения за атентат срещу Тръмп. Кой е той?

44
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Снимка: БТА

Райън Уесли Рут – това е името на мъжа, който е сочен като заподозрян за евентуален опит за убийство на експрезидента Доналд Тръмп.

Той беше забелязан от агенти на Сикрет сървис близо до голф клуба на Тръмп във Флорида и след кратко преследване бе задържан.

Регистриран като демократ Раут е на 58 години. Инцидентът, в който той е участник, идва точно два месеца след неуспешния опит за убийство срещу Тръмп по време на митинг в Бътлър, Пенсилвания.

Заподозреният е открит невъоръжен, но на мястото, на което той се е укривал край голф игрището, са открити раница, камера GoPro и автомат, наподобяващ AK-47.

Шерифът на окръг Мартин Уилям Д. Снайдер каза, че Рут „не е показвал много емоции“, когато полицията го е арестувала, пише Daily Mail.

Снайдер добави, че заподозреният стрелец е бил „сравнително спокоен“ и не е питал защо е бил задържан.

През 2002 г.  той е бил осъден за притежание на оръжие за масово унищожение, твърди британското издание. Според друго издание мъж със същото име е бил арестуван от полицията през същата година.

От профила му в X става ясно, че първоначално Рут е агитирал да се гласува в полза на Тръмп през 2016 година, преминал е в агитация в подкрепа на демократката Тулси Габард през 2020 г. до призив за Ники Хейли и Вивек Рамасвами да формират екип за обединение през 2024 г.

През юни 2020 година той публикува туит, адресиран до Доналд Тръмп, като заявява:

„Докато ти беше моят избор през 2106, аз и светът се надявахме, че президентът Тръмп ще бъде различен и по-добър, но всички бяхме силно разочаровани и изглежда ти се влошаваш и деградираш; изостанал ли си; Ще се радвам, когато си отидеш“.

Си Ен Ен и Си Би Ес съобщиха, че той е строителен работник в Хавай, който в миналото е бил задържан.

Рут е изразявал подкрепа за борбата на Украйна срещу руската инвазия.

Готов съм да пътувам до Краков и до границата с Украйна като доброволец да се бия и умра“, пише той в пост в социалната мрежа Х през март 2022 г.

АФП е интервюирала Рут в Киев в края на април 2022 г., където той е участвал в демонстрация в подкрепа на украинците, блокирани в пристанищния град Мариупол.

„Путин е терорист и с него трябва да бъде приключено…“, казва тогава той.

Синът на Рут – Оран, е коментирал случая пред Daily Mail, като е заявил, че и той не харесва Тръмп, но и че баща му не е агресивен човек и че не може да повярва, че той е имал намерение да нарани експрезидента.

„Той е мой баща и най-голямото му провинение, доколкото знам, са няколко фиша от пътната полиция“, допълва той.

Мъжът обяснява също, че баща му се е преместил в Хавай преди няколко години и че дори не бил наясно, че той е във Флорида.

„Той ми каза, че е на плажа, но мислех, че става въпрос за Хавай. Не съм го разпитвал за подробности“, казва още синът на заподозрения.