Начало Свят Масирана украинска атака на Украйна над Москва, 144 дрона са свалени

Масирана украинска атака на Украйна над Москва, 144 дрона са свалени

39
Дрон в небето над Киев
Дрон в небето над Киев, 17 октомври 2022 г. – снимка: AP/БТА

В Украйна беше изпълнена атака с дронове върху руска територия, като целта бяха Москва и други руски региони.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов информира, че в резултат на украински дронове е загинала една жена, а още един човек е бил ранен в атаката спрямо Москва.

Руската противовъздушна отбрана успя да унищожи 14 украински безпилотни самолета,

които бяха насочени към различни райони на Москва и град Подолск, на около 38 км южно от Кремъл.

Кметът на Москва Сергей Собянин сподели чрез Телеграм, че имало пожар на 11-ти и 12-ти етаж на жилищна сграда.

Службите за спешна помощ бяха на място“, добави Собянин.

Руските медии, близки до сигурността на Русия, предадоха, че полетите на летищата Внуково и Домодедово в Москва бяха преустановени по време на дрон атаката.

Безпилотни летателни апарати са били унищожени и в руската Липецка област, на няколкостотин километра южно от Москва, съобщи БТА.

Губернаторът Игор Артамонов не направи обяви за щети или жертви. 59 дрона бяха свалени над Брянска област, близо до украинската граница.

144 украински безпилотни летателни апарата бяха унищожени или спрени през нощта в девет региона на Руската федерация, включително и в Московска област, информира министерството на отбраната на Русия.

По-рано се съобщаваше за унищожени 75 дрона.

В актуализираната информация се посочи, че 72 дрона са били унищожени или спрени над Брянска област, 20 – над Московска област, 14 – над Курска област, 13 – над Тулска област, 8 – над Белгородска област, 7 – над Калужска област, 5 – над Воронежка област, 4 – над Липецка област и 1 – над Орловска област“.

Полетите от московските летища бяха временно спрени поради атаката над Московска област. В момента се информира, че полетите са подновени.

По-рано днес властите на Московска област съобщиха, че при атака с дронове е загинала 46-годишна жена, а трима са ранени. Първоначално имаше информация за загинало 9-годишно дете, но по-късно властите отрекоха това съобщение като недостоверно.

В украинския фронт продължава напредъкът на руските сили на източния фронт.

Министерството на отбраната съобщи, че село Мемрик на изток от град Покровск е било превзето.

В докладите на Генералния щаб на Украйна, селото не беше споменато, но то се намира в един от най-спорните сектори от фронта. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили в района на Донецк се противопоставят.

Рано тази сутрин украинската противовъздушна отбрана успя да се справи с атака на руски дронове върху Киев, съобщи милитарният администратор на столицата на Украйна.

Двама души загинаха, а трима бяха ранени при пожар, който избухна в нефтопровод в руската Оренбургска област, предаде ТАСС . Причината за пожара все още се изяснява.

Не е ясно кога е започнал инцидентът, но вчера имаше неофициални съобщения за него в руските Телеграм канали.

Шведското правителство обяви 17-ия пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 милиона евро, като общата стойност на помощта от Стокхолм за Киев срещу руската агресия достига 4 милиарда и 200 милиона евро.

Новият пакет включва 6 бронирани десантни катера, преносими зенитни системи, противотанкови гранатомети и боеприпаси за вече предоставени бойни машини – всичко произведено в Швеция.

Министърът на отбраната Пол Йонсон заяви, че за момента няма планове за прехвърляне на изтребители „Грипен“ към Украйна.