Начало Новини Мароко се обръща към британския и руския пазар след решението на ЕС...

Мароко се обръща към британския и руския пазар след решението на ЕС да анулира споразуменията за селското стопанство и риболова

54
Мароко се обръща към британския и руския пазар след решението на ЕС да анулира споразуменията за селското стопанство и риболова

След решението на Съда на ЕС за анулиране на споразуменията за риболова и селското стопанство между блока и Мароко производителите и износителите заявиха, че най-ощетени от тази мярка, основаваща се на неверни факти, ще се окажат европейските потребители. Продоволствената сигурност на блока ще бъде застрашена предвид силната зависимост от мароканския внос и спада на местното производство. Съдът на ЕС изтъкна като причина за решението си факта, че африканската страна не се е консултирала с ЕС  за „населението на Западна Сахара“.

Мароканските износители изразиха по този повод намерението си да се откажат от европейския пазар в полза на други пазари като, например, руския и британския, които според тях не са подвластни на логиката на „политическото подчинение“, отбелязва испанското издание „Расон“.

Ахмед ал-Фал Мухамад, делегат на Междупрофесионалната федерация за производство и износ на плодове и зеленчуци (FIFEL) в региона Дахла-Уед Едахаб, каза, че „решението на Съда на ЕС е несправедливо и не взима предвид набор от международни промени, които засегнаха Западна Сахара. Това решение беше предшествано от последователни заплахи за търговските интереси на Мароко чрез кампании от фермери в няколко европейски страни срещу марокански селскостопански продукти поради неспособността им да се конкурират с тях“.

„Основната инфраструктура в страната е в състояние да гарантира, че мароканските селскостопански продукти ще достигнат до други алтернативи на европейския пазар, особено Русия и Великобритания“, добави той.

Според експерта единствените хора, които са ощетени от това решение, са европейските потребители и продоволствената сигурност в блока, който стана зависим от Мароко за зеленчуци и плодове след украинската криза, особено в светлината на спада на европейските цени. Неразбираемо е как с оглед на важните европейски селскостопански инвестиции в Мароко и много европейски страни, които признават мароканския суверенитет над Западна Сахара, това решение не позволява на продукти от южните региони да влизат в Европа.

„Много е жалко, че това решение беше постановено от Съда на ЕС във връзка със споразумения за земеделие и рибарство, като се има предвид, че причината за отмяната не е основателна и не се взимат предвид постиженията в двустранните отношения между страната ни и партньорите в ЕС. Това е безотговорно решение на европейската съдебна система“, каза Али Бейда, производител и износител на зеленчуци и плодове от южните провинции

Той уточни, че производителите и износителите на зеленчуци и плодове в южните райони ще обсъдят темата, за да решат как да се справят в краткосрочен план.

Според него те ще се справят с това ново развитие, особено след като са свикнали с този тип престрелки и спорове от страна на противниците на териториалната цялост и е сигурно, че те няма да пожалят усилията си да прекъснат забележителния възход на страната.

„Производителите и износителите работят от известно време, за да намерят алтернативни пазари на ЕС, развивайки нашите партньорства с различни пазари по света, включително, наред с други, Великобритания, Русия и САЩ и пазарите в Близкия изток, както и африканския пазар, който се счита за най-близък до нас географски“, каза той в заключение.