Начало Новини Манастирът в Банска, Северно Косово, където стана нападение преди година, ще бъде...

Манастирът в Банска, Северно Косово, където стана нападение преди година, ще бъде затворен между 23 и 26 септември

44
Манастирът в Банска, Северно Косово, където стана нападение преди година, ще бъде затворен между 23 и 26 септември

Рашко-Призренската епархия на Сръбската православна църква съобщи, че манастирът Банска в Северно Косово ще бъде затворен за посетители от 23 до 26 септември, съобщи вестник „Коха диторе“.

В съобщението се посочва, че манастирът ще бъде затворен за посетители заради съображения за сигурността, както и за да се запази мирът. 

„Епархията на Рашка и Призрен обявява становището, че манастирът Банска ще бъде затворен за посетители в понеделник, вторник, сряда и четвъртък (23-26 септември) от съображения за сигурност и за запазване на мира, което в момента е от голямо значение за манастира“, се посочва в съобщението, цитирано от косовския вестник.

Затварянето на манастира се случва на датите, когато се навършва една година от нападението в Банска, отбелязва вестникът. 

Въоръжена група сърби нападна косовски полицаи на 24 септември 2023 г. край село Банска, в Северно Косово, на около 15 км от границата със Сърбия. При сблъсъка бе убит един косовски полицай и трима сръбски нападатели. Косово определи случая като „терористично нападение“ и обвини Белград, че стои зад атаката, а Белград отрече всякакво участие в нея.

Миналата седмица Специалната прокуратура на Косово повдигна обвинения срещу 45 души, сред които е и Милан Радойчич, който е смятан за лидер на групата. В обвинението се твърди, че целта на нападението е била анексирането на северната част на Косово, отбелязва косовското издание.

Радойчич, бивш политик и бизнесмен от Северно Косово, за когото се смята, че е в Сърбия към момента, пое отговорност за атаката. Той беше заместник-председател на най-голямата партия на сърбите в Косово „Сръбска листа“, която се ползва с подкрепата на официален Белград, но подаде оставка от поста няколко дни след сблъсъка в Банска. Радойчич беше арестуван в Сърбия и ден по-късно освободен, а впоследствие Интерпол издаде международна заповед за ареста му.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят преговори за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.