Начало Свят Макрон назначи Мишел Барние за премиер. Кой е той?

Макрон назначи Мишел Барние за премиер. Кой е той?

44
Мишел Барние
Снимка: БТА

Президентът на Франция Еманюел Макрон днес обяви назначаването на бившия представител на ЕС в преговорите след Брекзит Мишел Барние за нов премиер на страната след дълги седмици на преговори и предсрочни избори без явен победител, предаде Ройтерс.

Мишел Барние, на 73 години, представяше ЕС в преговорите с Великобритания от 2016 до 2021 година.

Преди това той беше активен във френската политика и бе еврокомисар.

Макрон се опитваше да намери подходящ премиер за своето правителство, но нито един от вариантите не получи достатъчно подкрепа за стабилно управление, като имаше съмнения за способността на Барние да проведе реформи във вече блокиран парламент.

Крайнодесният „Национален сбор“, с една от най-големите парламентарни групи, съобщи, че няма да се противопостави на Барние, ако той изпълни определени условия.

Барние е превръщан в по-консервативна фигура през последните години, след неуспешния си опит да стане президент през 2021 година, когато заяви, че миграцията излезе извън контрол.

„Национален сбор“ изисква разпускане на парламента възможно най-скоро и въвеждане на пропорционална изборна система.

Интересното е, че крайнодесният лагер не е много щастлив с избора на Барние, цитирайки Ройтерс, които посочват, че „извадиха от отстъпление онези, които управляваха Франция в продължение на 40 години“.

Барние, на 73 години, е бил европейски комисар, депутат и евродепутат, като най-известен е с ръководенето на преговорите между Лондон и Брюксел по време на Брекзит.

Той е описван като човек на консенсуса и преговорите, с качества, които може да помогнат в справянето с политическата парализа във Франция в момента.

Счита се, че настоящото правителство на премиера Барние няма да бъде изложено на риск от глас на недоверие, поради фрагментираното политическо положение в страната.

Номинацията на Барние може да изправи предизвикателства пред различните партийни блокове в парламента, като мнозинството ще трябва да се постигне чрез компромиси и сътрудничество на различните страни.

Независимо от реакциите, назначенето на Барние като премиер на Франция може да означава нов етап в политическата сцена на страната, която се бори да намери стабилност и напредък в условията на политическа несигурност и разделение.

Източник Франс прес информира за спорове в левицата по повод номинацията на Барние, като част от партиите считат, че изборът е избор личност, а не отразява волята на френските граждани.

Независимо от това, Барние трябва да се изправи срещу различни политически интереси и да се опита да събере подкрепа за своето правителство, включително и от страни с противоположни възгледи.

Имайки предвид опита и квалификацията му, Мишел Барние може да се окаже ключова фигура в управлението на Франция в следващите месеци и години.

След като заема премиерския пост, Барние ще бъде изправен пред предизвикателствата на дипломацията и управлението на държавата в условията на сложни политически и икономически предизвикателства.

Макрон се надява, че назначаването на Барние ще доведе до по-голяма стабилност във френското управление и до провеждането на необходимите реформи за развитието на страната.