Начало Новини Лошо време с порои и бури се очаква в Румъния през уикенда;...

Лошо време с порои и бури се очаква в Румъния през уикенда; властите се опасяват от нови наводнения

29
Лошо време с порои и бури се очаква в Румъния през уикенда; властите се опасяват от нови наводнения

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Местните метеоролози очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително – от 30 до 15 градуса по Целзий.

“През уикенда Румъния ще бъде засегната от две припокриващи се екстремни явления. Циклонът „Ашли“ ще помете страната от запад на изток, като пикът ще бъде в неделя вечерта в Букурещ и в южните окръзи на страната. Също така в периода 30 септември – 1 октомври се очаква Дунав да прелее. Има риск от наводнения”, коментира директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску, цитирана от Диджи24. Тя не изключи да бъде въведен най-високият, червен код за опасно време. 

Междувременно министърът на околната среда Мирча Фекет предупреди, че усложнената обстановка може да породи ситуации като тези в Галац, където седем души загинаха заради наводненията, причинени от циклона „Борис“. Затова от днес властите разшириха наблюдението на притоците на Дунав. Решение за евакуация ще бъде взето след заседание на министерска комисия за извънредни ситуации по-късно през деня. 

Представители на Националната администрация „Румънски води“ вече алармираха, че ако дебитът на река Дунав надхвърли 15 000 кубически метра за секунда, както се случи при наводненията през 2006 г., дигата при Борча може да се срути. Подобна ситуация би наводнила едно от най-важните транспортни пътища в Румъния – Аутострада Соарелуй (Autostrada Soarelui). Подобни проблеми са регистрирани в окръзите Телеорман, Гюргево и Долж, където дигите вече са засегнати от предишни наводнения.