Начало България Лоши новини: Според ЕЦБ, България не е готова за членство еврозоната в...

Лоши новини: Според ЕЦБ, България не е готова за членство еврозоната в началото на 2025 г.

49
евро, еврозона
Снимка: БТА

Днешният ден започва с неутешителни новини за България. В очакване сме на съобщение от Европейската централна банка по обяд, което ще потвърди, че страната ни не отговаря на критериите за присъединяване към еврозоната през началото на следващата година. Проблемът е с инфлацията и това не е изненада, съобщава „Политико“.

Председателят на еврогрупата Паскал Донъхю предвид няколко месеца възможността България да се присъедини към еврозоната, но не през началото на 2025 г. Експертите обаче предвиждат, че по-реалистично е да очакваме присъединяването през 1 януари 2026 г., поради техническите пречки свързани с различните валути средата на годината.

Проблематичният маастрихтски критерий, който възпрепятства България да влезе в Еврозоната, е ценовата стабилност, или с други думи – инфлацията, измерена по Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ). Данните от Евростат показват, че в последните месеци страната значително намалява годишната инфлация по ХИПЦ. През декември 2023 г. тя беше 5%, след месец – 3.9%, в края на февруари 2024 г. – 3.5%, а през март 2024 г. – 3.1% на годишна основа. Въпреки спада на инфлацията в България, все още сме далече от постигането на маастрихтския критерий за ценова стабилност.

Политическата нестабилност в страната, породена от свалянето на правителството на акад. Николай Денков от ГЕРБ и ДПС, е още един фактор, който няма как да не окаже влияние върху решението на ЕЦБ.

Вижте повече икономически новини тук