Начало Водещи Лоши новини: Според ЕЦБ, България не е готова за членство еврозоната в...

Лоши новини: Според ЕЦБ, България не е готова за членство еврозоната в началото на 2025 г.

44
евро, еврозона
Снимка: БТА

Днешният ден започва с лоши новини за страната ни. Очаква се по обяд Европейската централна банка да уведоми София, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на следващата година, тъй не е успяла да се справи с един от критериите – а именно инфлацията, съобщава „Политико“.

Председателят на еврогрупата Паскал Донъхю предположи преди няколко месеца, че България може да се присъедини към еврозоната, не в началото, а по-късно през 2025 г. Но експерти смятат, че 1 януари 2026 г. изглежда много по-реалистично, предвид техническите трудности, свързани със смяната на валутата по средата на годината.

Най-проблематичният маастрихтски критерий, който блокира влизането на България в Еврозоната, е ценовата стабилност, или иначе казано – инфлацията, измерена според Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ). Данните на Евростат показват, че няколко месеца подред страната ни има сериозен напредък в намаляването на годишната инфлация по ХИПЦ. През декември 2023 г. тя е била 5%, месец по-късно – 3.9%, в края на февруари 2024-а – 3.5%, а през март 2024-а – 3.1% на годишна база. Но независимо от спадащите нива на инфлация у нас, България все още е далече от постигането на маастрихтския критерий за ценова стабилност.

Но има и един фактор, който няма как да не влияе на решението на ЕЦБ и той е политическата нестабилност в България, която беше изкуствено създадена чрез свалянето на правителството на акад. Николай Денков от страна на ГЕРБ и ДПС.

Още икономически новини – четете тук