Начало Новини Лидерите на Общността на нациите призоваха Киър Стармър да обсъди с тях...

Лидерите на Общността на нациите призоваха Киър Стармър да обсъди с тях репарациите за робството

49
Лидерите на Общността на нациите призоваха Киър Стармър да обсъди с тях репарациите за робството

Лидерите на страните от Общността на нациите призоваха британския премиер Киър Стармър да обсъди с тях репарациите за „лошите последствия“ от робството, предаде Пи Ай Мидия/ДПА.

Според Би Би Си представителите на Общността на нациите, събрали се в Самоа за среща на върха, очакват приемането на форума на споразумение, което да даде начало на дискусии по въпроса.

Британският министър на културата Лиса Нанди заяви, че британският премиер „е прав“ с идеята си да се продължи напред и да не се обсъждат репарации заради историческата роля на Великобритания в трансатлантическата търговия с роби.

Британското правителство заяви, че темата с репарациите няма да бъде засегната по време на срещата в Самоа. Но външният министър на Бахамите Фредерик Мичъл заяви, че въпросът трябва да бъде обсъден по искане на страните от Карибския басейн.

„Трябва да се проведе дискусия за историята на поробването и за последиците от него, както и за случилото се след отменянето на робството. Всичко това продължава да влияе на нашите общества“, заяви той.

Очаква се лидерите да договорят окончателно изявление утре в края на срещата. Страните от Общността на нациите все още спорят за детайлите, заяви Мичъл. Великобритания се е съгласила с възможността да има споменаване на въпроса за репарации в документа, но нейни служители подчертаха, че това не означава значително промяна в позицията на Лондон по темата за компенсациите.

По-рано, пътувайки до Самоа, Стармър заяви, че „няма никакво съмнение, че робството е отвратително“. Но „по-скоро аз бих се захванал със справянето с настоящите предизвикателства, отколкото да посвещавам дълго време на минали неща“, допълни той.

Стармър влезе в историята като първия британски премиер, посетил тихоокеанската островна държава. Там са и британският крал Чарлз Трети и неговата съпруга Камила.

Очаква се министър-председателят да подкрепи идеята за укрепване на силните икономически връзки в цялата Общност на нациите, включително чрез създаване във Великобритания на нов център за експертиза в областта на търговия.