Начало Свят Лидерите на ЕС определят ръководните постове в блока

Лидерите на ЕС определят ръководните постове в блока

39
европейски съюз

Днес лидерите на Европейския съюз ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят назначенията на най-висшите постове в ЕС. Това става преди изборите във Франция, които са от решаващо значение за целия блок.

Вече има споразумение между ключовите лидери за три най-високи длъжности в ЕС, като се очаква Урсула фон дер Лайен да бъде преизбрана за ръководител на Европейската комисия (ЕК).

Преди двудневната среща на върха, европейски дипломат изрази оптимизъм за постигането на споразумение в Брюксел.

Въпреки това, не може да се изключат изненади. Десницата на Джорджа Мелони и унгарският премиер Виктор Орбан изразиха разочарованието си заради липсата на включване в споразумението.

Споразумението разпределя длъжностите между водещите Европейска народна партия (ЕНП), социалисти и демократи (С&Д) и либералите от партията „Обнови Европа“.

Антонио Коста от С&Д ще бъде председател на Европейския съвет, а Кая Калас от Естония ще бъде върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика.

Срещата на върха ще се фокусира не само върху високите постове, но и върху геополитическите предизвикателства пред ЕС, включително ситуацията в Украйна.

Лидерите трябва да подпишат и стратегическа програма, която ще определи приоритетите на блока и ще бъде дългосрочна пътна карта за новото ръководство.

Експертите вярват, че отделено внимание към миграцията може да успокои Мелони, която се чувства пренебрегната при разпределението на високите постове.

Споразумението за назначения трябва да получи подкрепата на 15 лидери на ЕС и въпреки силната позиция на центристките групи, консенсусът все още е предизвикателство.

Мелони и Орбан изразиха недоволството си, като поставиха под въпрос споразумението, а Фон дер Лайен все още очаква напрегнато гласуване в ЕП за нейната кандидатура в края на юли.

Прочетете още новини от Европа тук