Начало Свят Лидерите на ЕС обсъждат мерки към Орбан заради „волната му дипломация“ и...

Лидерите на ЕС обсъждат мерки към Орбан заради „волната му дипломация“ и спорното му посещение в Москва

39
Виктор Орбан
Снимка: БТА

Лидерите на Европейския съюз подготвят общо обръщение към унгарския премиер Виктор Орбан относно неговата „волна дипломация“ и спорното посещение в Москва, което се счита за нарушение на договорите на ЕС, съобщава в. „Файненшъл Tаймс“, цитиран от БТА.

Лидерите на ЕС са разгледали различни действия, включително изпращане на общо писмо до Орбан, в което изразяват своето възмущение и искат той да прекрати несъгласуваните си външнополитически пътувания. Сред предложените мерки е събиране на министрите по европейските въпроси за обсъждане на нарушенията от страна на Унгария.

Повечето участници в разговорите подкрепят оценката на Правната служба на ЕС за действията на Орбан, като посещението му в Русия е считано за нарушение на договорите на ЕС.

Белгийският премиер Александер де Кро коментира, че Орбан казал при предаването на властта си, че ще спазва договореностите на ЕС, но действията му не са в съответствие с тях. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази съжаление за посещението на Орбан в Москва като „политическа грешка“.

Орбан проведе срещи и с руския президент и китайския лидер, което води до критики от страна на други лидери на ЕС. Постоянният представител на Унгария в ЕС беше критикуван за начина, по който се е държал на срещата на Съвета на ЕС.

Въпреки това, унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока посочи, че разговорите на Орбан не са били проведени от името на ЕС и не са въз основа на мандат от европейските институции. Постоянните представители в ЕС обаче останаха на становището, че пътуванията на унгарския премиер са неприемливи.