Начало Свят Ливан обстрелва Израел, а палестинците масово се изселват от Хан Юнис

Ливан обстрелва Израел, а палестинците масово се изселват от Хан Юнис

49
Пост на израелската армия в контролираните от Израел Голански възвишения
Пост на израелската армия в контролираните от Израел Голански възвишения, претърпял щети при нападения на „Хизбула“. Снимка: АП/БТА

Масово бягство от палестинския град Хан Юнис. Много семейства са принудени да спят на улицата, тъй като не могат да намерят подслон, съобщава „Ройтерс“.

Населението на град Деир ал Балах в централната част на Ивицата Газа се увеличава бързо поради бомбардировките между израелската армия и групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“.

Битки се водят в Рафах и в град Газа. Въздушни удари увеличават броя на цивилните жертви в централната и северната част на региона.

Палестинците, убити от началото на израелската интервенция, вече са над 38 000, според местните власти.

Находките бяха извършени и в самия Израел – двама посетители на мол в северния град Кармиел бяха атакувани с нож, при което единият от тях загина, преди нападателят да бъде убит. Изследващите подозират, че инцидентът е терористичен акт.

Десетки ракети бяха изстреляни от Ливан към Северен Израел, съобщава Ройтерс, цитирайки източници от израелската телевизия „Канал 12“. Не се съобщава за жертви. Министерството на отбраната на Израел заяви, че бяха активирани сирени за въздушни аларми в няколко района на Северен Израел.

По-рано днес един високопоставен командир на „Хизбула“ беше убит от израелски удар в Ливан.

Бригадите „Ал Кудс“, въоръженото крило на „Ислямски джихад“, обявиха, че няколко израелски заложници са се опитали да извършат самоубийство, след като те били третирани по начина, по който се държи Израел с палестинските си затворници. Не се разкрива по-подробна информация за предприетите действия срещу израелските заложници.

Арабските посредници, подпомагани от САЩ, не успяха да постигнат споразумение за прекратяване на военните действия в ивицата Газа.

„Хамас“ настоява, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да доведе до пълно оттегляне на израелските сили от Газа, докато Израел изисква само временно примирение, докато „Хамас“ бъде унищожен. Очаква се сделката да включва освобождаването на израелски заложници в Газа в обмяна на свободата на палестинци от израелски затвори.

Вижте още международни новини тук

Източници: „Ройтерс“, БНР, БТА