Начало Новини Ливанската икономика може да се свие с между 10 и 25 процента...

Ливанската икономика може да се свие с между 10 и 25 процента вследствие на конфликта между Израел и “Хизбула”, според експерти

39
Ливанската икономика може да се свие с между 10 и 25 процента вследствие на конфликта между Израел и “Хизбула”, според експерти

Разрастващият се конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка “Хизбула” може да доведе до свиване на ливанската икономика с между 10 и 25 процента, прогнозират експерти пред в. “Нешънъл”.  

Ливан, който вече изпитва последиците от няколко кризи в годините на политическо блокаж и близо 12 месеца на сражения между Израел и “Хизбула”, може да бъде ударен от “сериозно” влошаване на икономиката си в началото на 2025 г., казва пред емиратското издание Крен Узийел от “Икономист интелиджънс юнит” (Economist Intelligence Unit – EIU). Анализаторите очакваха седма последователна година на свиване на икономиката още преди израелските атаки в понеделник, които са най-тежките бомбардировки в страната от 2006 г. 

“Икономиката и инфраструктурата на Ливан вече са толкова тежко засегнати от икономическата криза и годините на политическа нестабилност и лошо управление, че държавата няма устойчивостта да издържи дори относително кратка военна кампания с такъв мащаб,” посочва Узийел. Ескалиращият конфликт вероятно ще изостри проблемите с доставките и ще дестабилизира ливанската лира отново, което ще доведе до ново забързване на инфлацията, добавя тя. 

“Предвид факта, че най-лошият сценарий се случва и Израел започна война срещу Ливан, очаквам по-сериозни спадове на икономическата активност през 2024 г., които биха могли да варират от 6 до 10 процента в зависимост от продължителността и мащаба на войната,” заявява за “Нешънъл” Насиб Гобрил, който е главен икономист бейрутската банкова група “Библос” (Byblos Bank Group). По думите му в резултат на конфликта потреблението ще се ограничи до базовите стоки, пътуванията ще бъдат нарушени, което ще засегне туристическата индустрия, инвестициите допълнително ще се забавят, а вносът ще спадне под нивото от 17,5 милиарда долара през 2023 г. 

Според бившия министър на икономиката и заместник-управител на Централната банка на Ливан Насър Саиди евентуалното разрастване на конфликта с наземна операция би имало катастрофални последици и ще доведе до загуба на брутен вътрешен продукт (БВП), износ, директни чуждестранни инвестиции, както и до намаляване на средствата, изпращани от живеещите зад граница ливанци. “По-нататъшна ескалация на войната с въздушни удари и разрушаване на инфраструктурата може да доведе до свиване на икономиката с до 25 процента през 2024 г.,” смята той. 

Ливан все повече разчита на туризма като източник на чуждестранна валута. Постъпленията през миналата година са 5,4 милиарда долара, което е около 25 процента от БВП.

“Войната е най-големият враг на туризма. Посолствата на редица държави предупредиха гражданите си да напуснат Ливан,” казва Пиер Ашкар, който е председател на Ливанската туристическа федерация и на Асоциацията на хотелиерите. Приходите на хотелите са намалели с между 80 и 85 процента, а на ресторантите с 60 процента през настоящата година, изтъква той и допълва, че заетите хотелски стаи са едва 10 процента. 

Въздушните удари на Израел срещу “Хизбула” рязко се увеличиха в понеделник, когато по данни на ливанските здравни власти загинаха над 550 души. Подкрепяната от Иран групировка от своя страна изстреля ракети към израелската столица Тел Авив, към Хайфа и Западния бряг.