Начало България Лена Бориславова: Има стройна организация за купуване на гласове, пазена с години...

Лена Бориславова: Има стройна организация за купуване на гласове, пазена с години в полза на ГЕРБ и ДПС

19
Лена Бориславова
Лена Бориславова /Снимка: БТА

Например, нещо, което не трябва да се толерира, е закупуването на гласове, което може да се случи под формата на плащане за гласуване. В този случай депутат на Доган беше лишен от имунитет. Това е правилното действие, което следва да се предприеме.

Един инцидент, наречен „Български влак“, е когато избиратели получават предварително попълнени бюлетини и след това ги пускат в урната. След това те напускат секцията с празна бюлетина, която предават, за да покажат, че са гласували на основание на попълнената бюлетина.

Такива практики са известни и в региона, защото има добре организирана система за закупуване на гласове, която се използва от ГЕРБ и ДПС.

Този вид практики са проблематични. Политиците купуват гласове с цел да спечелят изборите по нечестни начини. Това е по-лесно, когато целите в политиката са лични выгоди и кражба, а не грижа за хората и за държавата.

Защо обаче гражданите позволяват на гласовете си да бъдат купувани? Защо не използват свободата си да гласуват според собственото си убеждение?

Има две основни причини: икономическа зависимост (бедност) и лошо образование, което не развива критично мислене у гражданите. Тези причини се поддържат активно от политиците, които закупуват гласове, за да контролират избирателите.

Тази система на контрол се отразява негативно на образованието и здравеопазването, намалява доходите и конкурентоспособността, и води до бедност и корупция.

Необходимо е да се предприемат стъпки за промяна, които ще подобрят условията в държавата и ще се грижат за хората на България.

Този коментар е публикуван от Лена Бориславова във Фейсбук. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.