Начало България Леден апокалипсис в Ботевград и Тетевен! Градушка като яйце потроши коли, уби...

Леден апокалипсис в Ботевград и Тетевен! Градушка като яйце потроши коли, уби птици

79
Снимка: Архив
Снимка: Архив

Необичайна буря, последвана от градушка с големина на яйце, премина през района на Ботевград.

„В момента се отстраняват над десет паднали дървета. Няма данни за пострадали или хора в нужда от помощ“, сподели кметът на общината Иван Гавалюгов.

Той посочи, че вероятно има щети както в домовете на местните жители, така и по автомобилите им.

Има и загинали птици поради ледените късове.

Градушката с размер на яйце се стовари в село Рибарица в Тетевенския район, съобщи кметката Пенка Ганева за БТА. Щетите включват повредени покриви, прозорци на къщи, автомобили и унищожена реколта.

Кметът на селото заяви, че никой не помни подобно явление в историята на Рибарица и че няма пострадали хора.

Утре екипи от експерти ще направят оглед и ще определят щетите на място. Щабът за бедствия и аварии ще бъде активиран, за да се вземат решения дали да бъде обявено извънредно положение в селото, изяви зам.-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Местният жител Симеон Диков сподели, че има значителни щети по своята собственост. „Прозорци са счупени, покривът разрушен, парникът повреден, автомобилът счупен. Такъв ужас не е бил в Рибарица досега. Ужасно е, има късове по-големи от яйце. Дърветата са изцапани“, каза Диков за БТА.

Кметът на селото добави и за пожар, който избухнал в къща и беше погасен. Причината вероятно е късо съединение. За момента електричеството беше прекъснато за няколко минути, но вече е възстановено.

Инж. Мартин Мачев от Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен, сподели за БТА, че градушката беше придружена от силен дъжд – 20 литра на квадратен метър за 20 минути, както и силен вятър.